Savetnica

Mene jako zanima psihologija, ali me zanima i da li postoje zanimanja u oblasti psihologije koja imaju veze sa kriminalistikom, kriminologijom i forenzikom?

Pitanje:

Imam pitanje u vezi psihologije. Naime, mene jako zanima psihologija, ali me zanima i da li postoje zanimanja u oblasti psihologije koja imaju veze sa kriminalistikom, kriminologijom i forenzikom? Takodje, čula sam da postoji i klinički psiholog, ali se retko pominje i da u Srbiji nema mnogo zaposlenih kliničkih psihologa. Ako išta od ovoga postoji, volela bih da mi napišete kojim putem doći do toga i šta treba završiti osim psihologije. Hvala Vam unapred. :)

Odgovor:

Kod nas kriminalistički i forenzički psiholozi nisu toliko rasprostranjeni. Malo je drugačije nego u stranim serijama :) Postoje psiholozi zaposleni u policiji, i njihov zadatak je uglavnom da rade testove ličnosti sa zatvorenicima, da pomažu ako treba u slučajevima pregovaranja i da pomažu kod slučajeva kada privedena osoba ima psihičkih problema. Verovatno da imaju još zaduženja, ali ja nažalost nisam imala prilike da upoznam psihologa zaposlenog u policiji i da se raspitam. Naravno, da bi uopšte počeli da se bavi svim ovim, moraju pre svega da prođu obuke pri policiji. To znači da prvo moraju da se zaposle u policiji :)

Pri fakultetu ne postoji smer koji bi te odmah opredelio za tu vrstu psihologije, već se samostalno opredeljuješ ako želiš time da se baviš tako što posećuješ sertifikovane kurseve koji su vezani za forenzičku psihologiju i slične teme, na kojima dobijaš znanja koja ti mogu pomoći u ovom poslu. Problem je kod zapošljavanja u policiji, jer ipak postoji mali broj radnih mesta predviđenih za psihologe, pa se mali broj psihologa usudi da krene u tom pravcu. Jedna od mogućnosti jeste da u toku studija pokušaš da stručnu praksu odradiš u nekoj policiji. Tako bi videla kako zaista sve to deluje "iznutra".

Klinička psihologija jeste veoma popularna kod studenata. Važno je da budeš svesna da je i tu ograničen broj radnih mesta po klinikama, a kliničkih psihologa zaista ima mnogo.To ne znači da se ti ne bi zaposlila ako bi završila kliničku psihologiju. Postoji i određeni broj kliničkih psihologa koji su se zaposlili, koji su se dobro pokazali za vreme stažiranja i prosto su na klinikama u tom trenutku imali mogućnosti da ih zadrže. Tako da sve zavisi i od malo sreće, da se nađeš na pravom mestu u pravo vreme. Inače je potrebno malo strpljenja kako bi došla do posla koji želiš.

Psihologija sada zaista nudi dosta mogućnosti. Možeš da se baviš istraživačkim radovima, poslovnom psihologijom, psihologijom obrazovanja, a super je što nijedna oblast ne isključuje drugu. Ako si sigurna da želiš da upišeš psihologiju, verujem da ćeš u toku studija da prepoznaš koja oblast te najviše interesuje. Ako to i dalje bude bila forenzička psihologija, kao što sam već pomenula, dobra opcija bi bila stručna praksa u nekoj od institucija koje se time bave, gde bi mogla da stekneš iskustvo o nabaviš kontakte osoba koje ti sutra mogu pomoći da pronađeš posao u toj oblasti.

 

2539
10.12.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.