Savetnica

Da li je posle fakulteta Kriminalistike i Bezbjednosti posao opasan?

Pitanje:

Potreban mi je savet u vezi fakulteta Kriminalistike i Bezbjednosti. Planiram taj fakultet da nastavim posle srednje, ali ne znam koliko je kasnije kao posao bezbjedan? Da li je opasan taj posao raditi? Čula sam da jeste, pa mi treba Vaš savet.:)

Odgovor:

Nisam baš sigurna koji je to fakultet, s obzirom da u Srbiji postoje posebno Fakultet bezbednosti i Kriminalističko-Policijska akademija, ako si mislila na Srbiju. Da bi konkurisala za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju, moraš da imaš državljanstvo Republike Srbije. Kod uslova upisa na Fakultet bezbednosti nije navedeno da moraju da budu državljani Republike Srbije, ali bih ti preporučila da to ipak proveriš. Ako si mislila na Crnu Goru, našla sam da kriminalistika i bezbednost postoje kao smer na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Ne razumem u kom smislu misliš opasan :) Sve zavisi u kojoj oblasti bi radila. Ako bi radila na terenu, onda verovatno da ima momenata kada može biti opasan. Međutim, sa tim zanimanjem možeš da radiš i neke manje opasne poslove, možda kancelarijske, vezane za npr. finansijske prevare. Dakle, ne moraš da radiš baš na zadacima koji su visoko rizični, već na nekim manje opasnim. Pretpostavljam da se tako i počinje. Kada dobiješ posao, svakako te neće odmah pustiti da se baviš krupnim zadacima, već ćeš krenuti od lakših. Pa ćeš vremenom, kako budeš sticala više iskustva, i sama shvatiti koji poslovi ti najviše "leže".

U našoj bazi zanimanja možeš pogledati opise zanimanja kojim bi mogla da se baviš po završetku nekog od ovih fakulteta:

Menadžer/ka bezbednosti

Kriminalističar/ka

 

3621
18.12.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.