Savetnica

Zanima me logopedija

Pitanje:

Želim da upišem FASPER, ali ne poznajem ljude koji su na tom fakultetu, pa baš ništa nisam uspela da saznam o tom fakultetu. Čitala sam na internetu šta sam našla, ali sve je to od pre par godina, nema ništa u skorije vreme da je pisano. Inače, odlučila sam se za logopediju. Znam šta se polaže za prijemni, planiram i da odem do fakulteta za koji dan. Zanima me kakav je fakultet? Koliko je težak, da li ima prakse? Da li se dosta ljudi prijavljuje? Hvala unapred!

Odgovor:

Sve pohvale za to što si toliko zainteresovana za fakultet i što radiš na tome da prikupiš što više informacija. 

Koliko je neki fakultet težak je zaista subjektivan osećaj. Na svakom fakultetu postoje lakši i teži predmeti, kao i oni dosadniji i oni zanimljiviji. Neki predmeti koji će možda tebi biti laki, nekom drugom će biti teži i obrnuto. Logopedija jeste jedna od težih oblasti, s obzirom da se bavi poremećajima govornih i jezičkih funkcija. Međutim, ako je to ono što tebe zanima i želiš time da se baviš jednog dana, verujem da ti i oni teži predmeti neće predstavljati nepremostivu prepreku.

Prošle godine je bilo 111 prijavljenih za smer logopedija, a prima se 60. Poene koji su bili potrebni za upis možeš videti ovde. Ono što bi trebalo da imaš u vidu je da to ne mora da znači da će biti isto i ove godine. Kada je upis u pitanju, tu nema pravila, broj zainteresovanih varira iz godine u godinu. Ukoliko ti dobro spremiš prijemni, nema razloga da brineš čak i ako bude veći broj prijavljenih.

Što se tiče prakse, stvarno ne znam koliko je ima u okviru fakulteta. Ono što je sigurno je da ti možeš tokom studija i sama da se angažuješ volonterski u nekoj ustanovi koja ima logopeda, kako bi učila od starijih kolega i sticala praktična znanja i pre završetka fakulteta. Možeš da odeš npr. do nekog centra za rehabilitaciju, savetovališta i sl. objasniš čime bi želela da se baiviš i raspitaš se da li primaju volontere.

O zanimanju logopeda više možeš naći u našoj bazi zanimanja na portalu BOŠ Karijera. 

Nadam se da sam bila bar malo od pomoći. Ukoliko imaš još nekih pitanja, slobodno mi piši.

2086
12.01.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.