Savetnica

Dvoumim se između softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija

Pitanje:

Evo ovako, zanima me, ja sam 3. godina Elektrotehnižčke škole, smer je tehničar računarstva. Razumem se dosta oko računara, želeo bih da upišem dobar fakultet, ali dvoumim se izmedju softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija. Uspeh mi je 4.45 ili 4.00, kako kad, i potrebna mi je stručna pomoć od Vas, pošto uskoro prelazim u 4. godinu, a ne želim da pazuiram, hteo bih odmah da idem na fakultet.

Odgovor:

Super je što si od treće godine počeo da razmišljaš koji je fakultet najbolji za tebe. Sigurna sam da ćeš moći da doneseš odluku ukoliko budeš našao potrebne informacije i razmislio o svojim željama i mogućnostima, tako da nema razloga da se plašiš da ćeš pauzirati godinu. 

Oba smera koja si naveo – i softversko inžinjerstvo i informacione tehnologije trenutno se smatraju perspektivnim zanimanjima, koja se sve više traže. Tvoje srednjoškolsko obrazovanje ti je super podloga za nastavak školovanja u ovom smeru. Uspeh ti je solidan, ali bi trebalo da imaš u vidu to da je veoma važno da se dobro pripremiš za prijemni ispit kako bi imao jednake šanse u odnosu na odlične učenike za upis fakulteta koji nude ovo obrazovanje. Dobro bi bilo da se potrudiš u četvrtoj godini da imaš što bolji uspeh. Ove smerove imaš na različitim fakultetima. Najaktuelniji su ETF, FON, FTN u Novom Sadu, ali ima i dosta drugih. U našoj bazi obrazovanjamožeš pronaći fakultete koji nude obrazovanje u ovim oblastima. 

Što se tiče samog upisa, koji fakultet je lakše da upišeš dosta zavisi od konkurencije te godine i toga koliko dobro si uradio prijemni ispit. Na ETF-u u Beogradu na kom postoji Odsek za softversko inžinjerstvo prošle godine upisano je 20 studenata na budžetu i 100 studenata na samofinansiranju. Donja granica za budžet bila je 99.46. a za samofinansiranje 65.98. Što se tiče FON-a i smera informacioni sistemi i tehnologije, 2013. godine je upisano 170 studenata na budžet i 90 samofinansirajućih studenata. Donja granica za budžet bila je 90.8, a za samofinansiranje 85.8. Kao što vidiš, konkurencija za ove fakultete je dosta velika. 

Možda će ti od pomoći pri odluci biti da vidiš čime bi se otrpilike bavio sa jednim zanimanjem, a čime sa drugim, iako imaju sličnosti. U našoj bazi zanimanja možeš naći opise nekih poslova za koje te kvalifikuju ova zanimanja:

Softver inženjer/ka

Programer/ka

Veb programer/ka

IT menadžer/ka

Delimično su slična zanimanja. Ukoliko završiš neki od dva smera koja te zanimaju, ne znači da ne bi mogao da se baviš i ovim drugim, ukoliko se malo dodatno edukuješ kako bi stekao znanja i iz druge oblasti. Možda bi mogao da stupiš u kontakt sa ljudima koji su završili te fakultete i porazgovaraš sa njima. Oni ti takođe mogu nešto više reći iz prve ruke kako izgleda studirati na njima, što ti može pomoći da doneseš odluku. Takođe možeš otići do Centra za razvoj karijere na FON-u i pitati ih o zapošljavanju posle fakulteta studenata na smeru informacioni sistemi i tehnologije.

Nadam se da ćeš na osnovu ovih informacija lakše moći da doneseš odluku. Ukoliko imaš još neko pitanje, slobodno mi piši. Srećno!

1508
19.01.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.