Savetnica

Molekularna biologija ili farmacija

Pitanje:

Dvoumim se izmedju molekularne biologije na Biološkom fakultetu u Beogradu i Farmaceutskog fakulteta takođe u Beogradu. Ono što me najviše brine jeste posao posle studiranja, a da to ne bude samo prodavac u apoteci što se Farmacije tiče. Hvala

Odgovor:

Super je što shvataš koliko je važno da se dobro informišeš pre nego što doneseš odluku. Farmacija i molekularna biologija imaju nekih sličnosti, ali naravno i razlika.

Molekularna biologija je dosta okrenuta nauci i istraživanjima. Područje se preklapa sa drugim područjima biologije, kao što su biohemija i genetika. U Srbiji ima prostora za zaposlenje u državnim i naučnim institucijama, kao što su instituti, laboratorije, istraživački centri i sl. Naravno, ako na fakultetu budeš bila jedna od najboljih, postoji mogućnost da gradiš karijeru u akademskom pravcu. U inostranstvu možda ima malo više šansi za zaposlenje u ovoj oblasti, jer tamo postoje brojne privatne laboratorije kojima je glavni fokus istraživanje. Postoji i dosta mogućnosti za nastavak školovanja u inostranstvu. Kod nas je jedino možda problematično što se ne bavi mnogo ljudi ovim oblastima, posebno npr. genetikom, jer još uvek nema dovoljno sredstava koja bi se uložila u istraživanja ovakve vrste. To naravno ne znači da nema uopšte prostora za bavljenje time, već naprotiv, da je to oblast koja se tek razvija i da će sve više biti različitih prilika za napredovanje u ovoj oblasti.

Što se tiče farmacije, važe slične mogućnosti za zaposlenje. Pored rada u apoteci, možeš da radiš i u laboratorijama pri farmaceutskim kompanijama na izradi lekovitih preparata, u istraživačkim centrima na otkrivanju novih lekova i sl. Na sajtu Farmaceutskog fakulteta je lepo definisano za šta te sve studijski program osposobljava, i to možeš pogledati ovde. Danas postoji jedno zanimanje koje je sve više aktuelno kod farmaceuta i lekara, a to je saradnik/ca za klinička ispitivanja, koje se bavi sprovođenjem različitih studija i kliničkih ispitivanja. Takođe, jedno od zanimanja kojima možeš da se baviš po završetku Farmaceutskog fakulteta je inženjer/ka farmaceutske tehnologije.

Farmacija jeste sada jedno od traženijih zanimanja, prema izvorima iz Nacionalne službe za zapošljavanje, a i prema oglasima na Infostudu. Ono što je negde bitno da znaš jeste da prosto ne možeš da predvidiš šta će te sačekati u momentu kada završiš fakultet. Niko ti ne može garantovati posao iz snova odmah po završetku studija, ma koji god fakultet da si završila. Može se desiti da karijeru započneš u apoteci. Retko ko od mladih bez radnog iskustva može odmah da se zaposli na nekoj visokoj poziciji koja je izuzetno dobro plaćena. Bitno je da koji god posao dobiješ, kroz njega stekneš što više znanja i iskustva, da se pokažeš kao dobar radnik i vremenom ćeš napredovati. Ono što ti može povećati šanse za zaposlenje, a i staviti te u bolju poziciju po pitanju posla jeste da se već tokom studija uključiš i u neke vannastavne programe i aktivnosti vezane za struku. Tako ćeš već pre završetka fakulteta imati i praktična znanja i iskustvo.

Nadam se da sam pomogla. Ako imaš još nekih pitanja i nedoumica, slobodno mi piši.

 

1281
04.02.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.