Pitanje savetnici

Da li da upišem arheologiju?

Savetnice, potrebna mi je tvoja pomoć. Već nekih par godina, želim da upišem arheologiju i vreme je za konačnu odluku, jer sam maturant. Uvek sam obožavao istoriju, gledao, čitao brojna arheološka istraživanja ali... Uvek ima neko ali, moji roditelji su protiv toga jer kako oni kažu da je jako teško naći posao sa završenim studijima arheologije i smatraju da je to jedna velika glupost od smera. Zato se sada i ja dvoumim šta da radim, i treba mi tvoja pomoć? Da li da upišem ovaj smer?

4892
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Na osnovu tvog pitanja, čini mi se da si veoma motivisan za studije arheologije i da si već sada stekao određena znanja o toj oblasti. Podstakla bih te takođe da, ukoliko već nisi, potražiš više informacija o tome kako izgledaju radna mesta u toj oblasti i informacije o mogućnostima za dalje školovanje i zapošljavanje.

S obzirom na to da ne postoji veliki broj radnih mesta za diplomce ovog programa, sigurno je da jedan broj studenata traži i nalazi posao koji nije u direktnoj vezi sa arheologijom. Imajući u vidu tvoju motivaciju, čini mi se da bi ti želeo da radiš nešto što je u direktnoj vezi sa studijama, na primer u odgovarajućem institutu, muzeju ili zavodu, na određenim lokalitetima... Takvi poslovi postoje, ali s obzirom na to da ne postoji veliki broj tih radnih mesta, važno bi bilo da se na neki način izdvojiš, to jeste potreban je veliki trud i zalaganje sa tvoje strane, postizanje izvanrednih rezultata, dobijanje preporuka od profesora i stručnjaka u toj oblasti, poznavanje različitih stranih jezika... Da bi povećao šanse za zapošljavanje važno bi bilo da budeš izuzetno aktivan i angažovan, da se uključuješ u stručne prakse i da volontiraš u institucijama u kojima bi voleo da radiš kao i da učestvuješ u različitim projektima i konferencijama. Takođe, mogao bi da razmisliš i o postdiplomskim studijama u inostranstvu, ukoliko bi te interesovalo učestvovanje u međunarodnim projektima. Uputila bih te i na sajtove drugih zemalja u kojima se opisuje zanimanje arheologa, mislim da i tu možeš da nađeš korisne informacije o tome šta ono podrazumeva:

https://www.prospects.ac.uk/careers-advice/what-can-i-do-with-my-degree/archaeology
http://www.onetonline.org/link/summary/19-3091.02

Kako bi doneo odluku, mislim da bi ti značilo da razmisliš koliko ti je važno da se baviš zanimanjem arheologa. Možda bi mogao da zamisliš da se baviš nekim drugim, srodnim zanimanjem, a da i dalje u slobodno vreme unapređuješ svoja znanja u oblasti arheologije? Takođe, važno pitanje je i koliko bi bio spreman da se usavršavaš u ovoj oblasti i da budeš veoma aktivan tokom studija. Ukoliko želiš da se baviš ovim zanimanjem, dobro bi bilo i da razgovaraš sa roditeljima o svoijim željama i o razlozima zbog kojih bi želeo da upišeš ove studije. Potpuno je prirodno što su oni zabrinuti zbog tvojih šansi za zapošljavanje, a zbog toga je utoliko važnije da ti argumentovano objasniš razloge zbog kojih smatraš da je to dobar izbor za tebe. U isto vreme, važno je i da si svestan svojih mogućnosti za zapošljavanje kao diplomirani arheolog i da tvoji roditelji znaju strategije koje imaš kako bi povećao svoje šanse za nalaženje posla.

Bojim se da ja ne mogu da ti kažem da li da upišeš arheologiju ili ne, to je ipak tvoja odluka. Dobar razlog za upisivanje nečega što volimo je to što smo onda motivisani da učimo i da se usavršavamo u toj oblasti, ali možda postoji još nešto za šta bi bio zainteresovan da studiraš i da se baviš time. Važno je da odluka koju doneseš bude zasnovana na dobrom poznavanju i sebe i mogućnosti za zapošljavanje.

Želim ti puno uspeha! Nadam se da ti je moj odgovor makar malo pomogao, a ukoliko budeš imao još neku dilemu, pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši.