Pitanje savetnici

Želim da se prebacim u drugu srednju školu

Zdravo. Dakle,ja sam upisala srednju medicinsku školu jer je to bila želja moje porodice, ali medicina nije ono čime želim da se bavim. Tako da želim da se prebacim u drugoj godini (u prvoj me nisu pustili jer idem u privatnu školu i obavezali smo se ugovorom na jednu godinu) i želela bih da se prebacim u gimnaziju, ali ne znam da li je to moguće i kako da to izvedem? Takođe, mislim, zapravo sam sigurna da se moja porodica neće složiti sa mojim izborom i ne znam kako da im to saopštim. Unapred hvala!

2253
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

 

Razumem da se nalaziš pred odlukom koja nimalo nije laka. Ono što bih prvo želela da ti kažem jeste da ti porodica sigurno želi najbolje i da verovatno imaju razloge zbog kojih su smatrali da je ta srednja škola dobar izbor za tebe. Važno je da budeš potpuno iskrena sa njima, i da što pre razgovarate. Bilo bi dobro da im smireno kažeš zbog čega želiš da promeniš školu i zbog čega nisi zadovoljna trenutnom školom. Trudi da se izbegneš bilo kakva optuživanja, seti se da tvoja porodica želi da budeš srećna. Zato ih i ti strpljivo saslušaj kada budete razgovarali i pokušaj da ih razumeš. Opiši im kako se osećaš i kakav je tvoj plan za budućnost, čime bi želela da se baviš i zbog čega smatraš da medicinska škola nije dobar izbor za tebe. Pokušajte da kroz iskren razgovor nađete zajedničko rešenje.
Što se tiče konkretnih postupaka za prebacivanje iz jedne u drugu školu, kako bi dobila najtačnije i najpreciznije informacije, najbolje bi bilo da kontaktiraš sekretarijat škole, oni će te najbolje informisati o potrebnim koracima.