Pitanje savetnici

Želeo bih da znam da li mogu da nađem dobar posao ako završim grčki jezik.

Želeo bih da znam da li mogu da nađem dobar posao ako završim grčki jezik, i da li se isplati upšte da upisujem grčki, i da li može lako da se upadne na grčki, inače nisam baš najbolji učenik, upisao sam ekonomsku školu, a ekonomija me ne zanima nimalo, veliki sam zaljubljenik u jezik, zemlju, kulturu, mitologiju itd. iz tog razloga sam izrazio želju za grčkim jezikom, i takođe bih želeo da znam gde mogu da dobijem sve informacije bilo da je to Niš ili Beograd nebitno mi je.

2171
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Iz tvoje poruke sam stekla utisak da si baš motivisan za studiranje grčkog jezika. To je dobro, pošto je motivacija jedan od najvažnijih faktora za uspeh u nekoj oblasti. Razumem da imaš dosta pitanja i zaista jeste važno da pronađeš odgovor na njih pre donošenja odluke o tome šta ćeš studirati. 
Uputila bih te da pročitaš opis zanimanja filologa na ovoj adresi: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/245. Tu možeš da pročitaš kojim poslovima bi mogao da se baviš, a oni uključuju nastavnički posao, prevođenje, istraživački rad, posao lektora... Ponekad se osobe koje su završile Filološki fakultet bave i drugačijim poslovima, ali pretpostavljam da bi tebe zanimalo da se baviš nečim što je usko povezano sa korišćenjem ovog jezika. Predložila bih ti da razmisliš koliko si zainteresovan da se baviš ovakvim poslovima i koliko bi ti uslovi rada odgovarali. Da li ovi poslovi odgovaraju tvojim sposobnostima i veštinama? To su sve važna pitanja za tebe. 
Što se tiče ostalih pitanja o samim studijama i broju potrebnih bodova, više možeš da se informišeš na sajtu Filološkog fakulteta u Beogradu, na kome se održavaju studije grčkog jezika. Ovde možeš da pogledaš program studija - http://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/katedre/neohelenske-studije/studijski-program/. Možda bi ti značilo da pogledaš i prošlogodišnji konkurs za upis, tu takođe možeš da nađeš korisne informacije - http://bg.ac.rs/files/sr/upis/osn-i-integr-akademske/FLF-upis-2016.pdf. Ukoliko neku informaciju ne budeš mogao da pronađeš na samom sajtu, uvek možeš da kontaktiraš studentsku službu, oni mogu da ti daju precizne informacije.