Pitanje savetnici

Da li da upišem veterinu u Beogradu ili Novom Sadu?

Zdravo! Razmisljam da upisem veterinu ali ne znam u kom gradu.Kada je sam grad u pitanju vise mi se svidja Novi Sad medjutim cula sam da je veterinarski fakultet u Beogradu bolji i cenjeniji. Da li je to stvarno istina i koje je vase misljemje o tome? Hvala!

2651
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

 

Super je što si pronašla nešto što te zanima i čime bi želela da se baviš. Nažalost, ne bih mogla da ti kažem koji je fakultet bolji. U našoj zemlji ne postoje još uvek neki objektivni kriterijumi za poređenje fakulteta, pa zato ne mogu da ti kažem da je jedan bolji od drugog.  
Kao što verovatno znaš, veterinarska medicina je u Novom Sadu studijski program na Poljoprivrednom fakultetu (http://nsveterina.edu.rs/), dok je u Beogradu ceo fakultet posvećen tome - Fakultet veterinarske medicine (http://www.vet.bg.ac.rs/). Ono što je važno jeste da odgovoriš na pitanje koji je fakultet bolji za tebe. Bilo bi dobro da pogledaš i jedan i drugi program studija i da ih uporediš - kakvi su predmeti, koji program ima relevantnije izborne predmete, koji program sadrži više stručne prakse, mogućnosti za nastavak studija... Takođe, možeš da uzmeš u obzir broj bodova koji bi ti bio potreban, troškove studija... Važno je da ih uporediš po svim faktorima koji su tebi značajni. Takođe, jeste važno da uzmeš u obzir i to koji ti grad više odgovara, pošto ćeš ipak živeti u njemu sledećih nekoliko godina, ali je važno da ti to ne bude jedini kriterijum, već da uzmeš u obzir i ostale faktore.