Pitanje savetnici

Dvoumim se da li da upišem psihologiju ili medicinu II

Hvala puno na odgovoru! Definitivno mi je pomogao da se bolje preispitam. Odlučila sam da upišem psihologiju. Sada se dvoumim izmedju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. Do skoro sam bila sigurna da cu konkurisati na onom u Beogradu, ali sam onda na par mesta pročitala kako je katedra za psihologiju u NS-u bolja. I takodje, Filozofski fakultet u Beogradu nije akreditovan. Naisla sam, cini mi se, na ovo pitanje na sajtu, ali je postavljeno negde 2009. koliko se sećam, pa bih da vidim kakva je sad situacija. I ujedno, da li bi to sto fakultet nije akreditovan moglo da predstavlja problem za zapošljavanje kod nas i u inostranstvu?

Hvala unapred!

940
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Hvala tebi na postavljenom pitanju :) Drago mi je da si donela odluku kojom si zadovoljna. Što se tiče tvog pitanja o akreditaciji, studije psihologije na oba fakulteta su akreditovana. Ažurirane informacije o akreditaciji nalaze se na sledećoj adresi: https://drive.google.com/file/d/0Bwr8qEMuakSJcU80N010VG4wRTg/view. Na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta ćeš uvek pronaći najtačnije i najpreciznije podatke. 
Što se tiče odluke o tome u kom gradu ćeš konkurisati, ne bih mogla da ti kažem koji je fakultet bolji, pošto ne postoje neki objektivni kriterijumi za poređenje fakulteta - svi akreditovani fakulteti trebalo bi da budu u istom rangu. Ono što je važno jeste da odgovoriš na pitanje koji je fakultet bolji za tebe. Forumi nisu uvek pouzdano sredstvo informisanja, pa je važno da uzmeš u obzir više izvora informacija. Bilo bi dobro da pogledaš i jedan i drugi program studija i da ih uporediš - kakvi su predmeti, koji program ima relevantnije izborne predmete, koji program sadrži više stručne prakse, mogućnosti za nastavak studija... Takođe, možeš da uzmeš u obzir broj bodova koji bi ti bio potreban, troškove studija... Važno je da ih uporediš po svim faktorima koji su tebi značajni. Takođe, važno je i da uzmeš u obzir i to koji ti grad više odgovara, pošto ćeš ipak živeti u njemu sledećih nekoliko godina, ali je važno da ti to ne bude jedini kriterijum, već da uzmeš u obzir i ostale faktore. 
Ukoliko budeš imala još neko pitanje, slobodno mi piši :)