Pitanje savetnici

Da li je moguće i kako konkurisati za dva fakulteta ili smera? Koja je razlika između Bogoslovsko-katihetskog i Bogoslovsko-pastirskog programa?

Pozdrav, odgovori na mnoga pitanja su mi mnogo pomogla ovde ali treba mi pomoć za još jedno pitanje. Da li je moguće i kako konkurisati za dva fakulteta ili smera, šta ako se polože dobro oba prijemna, zanima me cela procedura za to? Hvala unapred!

Interesuje me i koliko su teške studije na Bogoslovskom fakultetu, kao i koja je razlika između Bogoslovsko-katihetskog i Bogoslovsko-pastirskog programa? Hvala unapred! Pozdrav!

2316
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Zaista mi je drago da su ti odgovori na neka dosadašnja pitanja pomogli :) Generalno, ne postoji nikakva prepreka da konkurišeš za dva fakulteta odnosno dva studijska programa, samo je važno da se datumi prijemnih ispita ne poklapaju. Dakle, ne postoji nikakva posebna procedura koju treba da pratiš, samo da se prijaviš za fakultete koji te zanimaju. Ako položiš dobro oba prijemna i budeš primljen na dva fakulteta, treba samo da izabereš koji ćeš studirati. Što se tiče studijskih programa, tu se procedura može razlikovati u zavisnosti od internih pravila fakulteta, tako da to možeš da saznaš preko informacija na sajtu ili kontaktiranjem studentske službe. 
Što se tiče tvog pitanja u vezi sa Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom, ne bih mogla da ti odgovorim na pitanje koliko su studije teške -  težina je ipak subjektivna, ono što tebi nije teško nekom drugom jeste i obrnuto. Svakako će biti potrebno da uložiš trud i vreme u učenje, kao i sa svakim fakultetom. Da bi stekao približnu sliku o tome koliko će tebi studije biti teške, možeš da istražiš koliko puno obaveza ćeš imati u vezi sa predavanjima i vežbama i kako izgledaju predmeti i literatura. To možeš saznati pregledanjem sajta i razgovorom sa sadašnjim i bivšim studentima. Što se tiče razlike između Bogoslovsko-katihetskog i Bogoslovsko-pastirskog programa, možeš dosta toga da saznaš na sajtu fakulteta - http://www.bfspc.bg.ac.rs/programi.php. Kao što ćeš videti, Bogoslovsko-katihetski program za razliku od Bogoslovsko-pastirskog programa osposobljava studente za istraživanje, prenošenje i unapređivanje teologije, posebno u kontekstu prosvetno-pedagoške delatnosti u obrazovnom sistemu (verska nastava). Bogoslovsko-katihetski program je usmeren na sticanje fundamentalnih znanja (akademskih), a Bogoslovsko-pastirski program i na praktična znanja. Nakon završenog Bogoslovsko-katihetskog programa stičeš stručni naziv diplomirani teolog - katiheta a nakon Bogoslovsko-pastirskog programa naziv diplomirani teolog. Oba programa traju četiri godine, a na sajtu fakulteta možeš da pogledaš tačan sadržaj programa.

Na sledećim linkovima možeš da pogledaš opise zanimanja koji su povezani sa studijama na ovom fakultetu:

Nadam se da će ti ove informacije pomoći u donošenju odluke.