Pitanje savetnici

Prijemni ispit za psihologiju u Beogradu i Novom Sadu

Šta je bolje od sledeća dva: polagati prijemni na Filozofskom fakultetu u Beogradu (na kom se polaže psihologija (30 poena) i TOI (30 poena)) ili polagati prijemni na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (na kom se polaže psihologija (30 poena), TOI (15 poena) i test sposobnosti (15 poena))? Šta od ta dva deluje kao bolja varijanta i gde ću bolje proći ako se odlučim za te studije?

Kakva je razlika u studentskom životu između Novog Sada i Beograda? Mislim na troškove i faktore koji mogu da utiču na studente kao što su buka sa ulica, gužve i sve ostalo na šta đaci iz manjih gradova nisu navikli

2908
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Kao što si dobro primetila, jeste važno da uzmeš u obzir i to koji ti grad više odgovara, pošto ćeš ipak živeti u njemu sledećih nekoliko godina, ali je ipak važno i da ti to ne bude jedini kriterijum, već da uzmeš u obzir i ostale faktore. Možda ti sada deluje teško da se preseliš i da živiš u drugom gradu, ali najveći broj studenata dolazi iz drugih gradova i iako im je u početku možda malo teže, uskoro se naviknu i prilagode. I Beograd i Novi Sad imaju svoje prednosti i mane. Kada govorimo o razlikama između studentskog života Beograda i Novog Sada, možda bi se Beograd kao veći grad mogao opisati kao malo skuplji i dinamičniji. Potrebna je dobra organizacija vremena, zbog svakodnevnog korišćenja gradskog prevoza i udaljenosti delova grada. Studentski život u Novom Sadu je mirniji, prisutan je manji broj studenata i većina fakulteta je smeštena u jednom delu grada. Ipak, oba grada su velika i kakvi su uslovi u njima zavisi i od dela grada u kojem bi živela. U oba grada bi ti bili dostupni studentski domovi, menze i razni programi za studente. Na primer, više informacija možeš da pronađeš ovde:

 Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na smer psihologije primaju ukupno 80 studenata na prvu godinu studija, dok u Beogradu primaju ukupno 88 studenata (prema informacijama iz prošlogodišnjeg konkursa), međutim školarina za studente koji upisuju studije na samofinansiranje je skuplja. Ne bih mogla da ti odgovorim gde bi imala više uspeha, kao što vidiš određeni broj poena na oba fakulteta se dobija na osnovu dela testa za koji ne možeš baš da se spremiš. Baš zbog toga u oba slučaja će biti važno da odlično spremiš test znanja. Ukoliko se datumi prijemnih ispita ne budu poklapali, postoji i opcija da konkurišeš na oba programa. Predložila bih ti da u svakom slučaju uporediš jedan i drugi studijski program, kako bi zaključila šta je ono što više odgovara tvojim interesovanjima. Možeš da uporediš kakve su studije na tim fakultetima tako što ćeš pogledati spisak predmeta, kakva je ponuda izbornih predmeta, koliko je zastupljena stručna praksa, kolike su mogućnosti za angažovanje na fakultetu ili nešto drugo u vezi sa studijama što je tebi relevantno.