Pitanje savetnici

Interesuje me biologija. Da li da upišem društveno-jezički smer ili prirodno-matematički?

Pozdrav! Ove godine polažem malu maturu i trenutno razmišljam o upisu u svoju kruševačku Gimnaziju. Imam nedoumicu. Da li da upišem društveno-jezički smer ili prirodno-matematički smer? Veoma volim biologiju, i želim da studiram nešto u toj sferi, ali fiziku i matematiku ne volim previše, a hemiju lepo radim (ne predstavlja mi problem). Takođe, kažu da su ti nastavnici u Gimnaziji matematike i fizike vrlo strogi, pa me to veoma brine. Brinem se za matematiku ako bih upisala prirodno-matematički smer, a sa druge strane, u društvenom smeru biologiju imam samo 3 godine i brine me da neću moći da se lepo pripremim za dalji fakultet.... Nadam se da ćete mi pomoći u odluci.

1670
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Baš lepo što želiš u potpunosti da se informišeš pre nego što doneseš odluku.
Razumem tvoju brigu oko upisa jednog ili drugog smera, ali nema potrebe za tim, jer za koji god smer da se odlučiš, postoji način da se nadoknadi ono što ti stvara problem.
Ukoliko upišeš društveno-jezički i nastavi da te interesuje biologija, možeš da uzimaš dodatne časove ili da samostalno kod kuće nadoknađuješ ono što bi propustila u četvrtoj godini. Pošto već voliš biologiju, sigurno ti neće padati teško da se dodatno pripremaš za prijemni, jer ćeš to verovatno u svakom slučaju raditi, čak iako upišeš prirodni smer. Sa druge strane, ukoliko se odlučiš za prirodno-matematički, razmisli koliko si spremna da "zapneš" sa učenjem matematike i fizike. Verovatno i sama znaš da ćeš u trećoj i četvrtoj godini ta dva predmeta imati i po 4,5 puta nedeljno. Ukoliko si spremna da se posvetiš učenju svih predmeta, verujem da nećeš imati problema.
Srednja škola se bitno razlikuje od osnovne. To je vreme kada ćeš kroz učenje različitih predmeta steći jasnu sliku šta je ono što te zaista zanima i čime želiš da se baviš jednog dana. Iz tog razloga su nastavnici malo strožiji u odnosu na osnovnu školu, jer ipak moraju da vas pripreme za dalje školovanje. Uglavnom kada učenici kažu da je neki nastavnik strog, to bude jer traži znanje. Ako budeš redovno učila predviđeno gradivo, sigurno nećeš ni primetiti da je neki nastavnik strog.
Porazmisli o tome šta ti deluje prihvatljivije - da li da se dodatno posvetiš učenju biologije ukoliko upišeš društveni smer, ili matematike i fizike ukoliko se odlučiš za prirodni.