Pitanje savetnici

Molekularna biologija

Hvala Vam puno! Veoma ste mi pomogli. Želela sam da Vas pitam još nešto. Reč je o smeru Molekularna biologija. Da li ima perspektive u tome? Gde ima fakulteta sa tim smerom? Da li je to težak smer i koliko se učenika prima? Veoma sam se zainteresovala za ovaj smer i bilo bi mi od velike pomoći ako biste mi nešto rekli o njemu.

1339
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Nema na čemu, drago mi je da sam uspela da ti pomognem oko izbora.

Smer Molekularna biologija postoji na Biološkom fakultetu u Beogradu. Ove godine se prima 45 studenata na budžet i 35 na samofinansiranje.

Dosta je okrenuta nauci i istraživanjima i oblast je koja je kod nas u razvoju. U Informatoru Biološkog fakulteta, na strani 18 možeš da pročitaš više o samom smeru Molekularna biologija I fiziologija i predmetima po godinama. Kao što ćeš videti, studije se uglavnom baziraju na biologiji i hemiji, što si ti i navela kao predmete koje voliš da učiš.

Po završetku možeš da radiš u istraživačkim i naučnim organizacijama i institucijama, npr. instituti, laboratorije, istraživački centri i sl. Kod nas može da bude problematično to što ne postoji veliki broj institucija koje se bave istraivanjima ove vrste, kao ni dovoljno sredstava koja bi se uložila u istraživanja. Međutim, to ne znači da mogućnosti za zaposlenje nema uopšte, već da su mogućnosti  tek u razvoju. Dok ti budeš završila srednju školu, pa fakultet, ko zna šta će sve u ovoj oblasti još da se pojavi :)  Postoji dosta mogućnosti i za nastavak školovanja u inostranstvu.