Pitanje savetnici

Filološki fakultet posle elektrotehničke srednje škole

Pozdrav! Upisala sam smer informacione tehnologije (IT) u elektrotehničkoj skoli. U osnovnoj sam bila Vukovac i sve mi je okej išlo i mislila sam da ću da se snađem ovde, ali sada sve više shvatam kako me to ne zanima, prosto se nisam pronašla. Škola je fenomenalna i svi nastavnici su jako dobri, ali mene previše brinu fizika, matematika, elektrotehnika i programiranje. Iskreno, najviše me brine matematika, jer je ona praktično osnova, ne samo studija, vec i samog posla. Školovanje me ne brine toliko, koliko posao kasnije.Takođe ne želim da se bavim nečim što je rad sa brojevima, meni vise ide rad sa ljudima i recima. Odlično govorim engleski i znam dobro srpski, pa bih volela posle ove srednje da upišem engleski jezik i književnost. U mom gradu postoji odlična gimnazija u koju bih mogla da se prebacim, mada nisam sigurna da li mogu da se prebacim u filološki smer u istoj, mada to mogu da vidim sa sekretarima škola. Izvinite što davim, ali vrlo sam zabrinuta i zbunjena, i plašim se da ne odaberem pogrešno. Moje pitanje je: da li mogu sa elektrotehničkom školom da upišem filološki, konkretno engleski jezik i književnost? Imam odličan uspeh u školi, nisam baš sa svim peticama, ali trudiću se za što bolji uspeh. Ne bih da se prebacujem u gimnaziju ako nije neophodno, ali da li ću biti dovoljno "potkovana" za upis fakulteta sa srednjom školom? Takođe mi neće smetati da se baš dobro i korenito pripremim za taj prijemni za filološki fakultet. Uglavnom me svi plaše da ću posle stručne skole morati stručni fakultet, pa sam htela da se posavetujem sa nekim, jer ako ne mogu iz stručne skole na filološki, ističe mi vreme za prebacivanje, pošto sad završavam prvu godinu. Ali kako vreme odmice u elektrotehničkoj, sve vise otpisujem dalje školovanje u tom smeru. Hvala unapred.

1913
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Žao mi je što se nisi sasvim pronašla u srednjoj školi koju si upisala - to se ponekad dešava i dobro je što razmišljaš o različitim mogućnostima koje imaš i što si otkrila nešto što te veoma interesuje i čime želiš da se baviš. Sasvim je moguće da upišeš Fililoški fakultet, smer engleski jezik i književnost i nakon završene elektrotehničke škole, s obzirom na to da se kao uslov postavlja jedino da imaš završenu četvorogodišnju srednju školu (dakle moguće su sve struke i zanimanja, o čemu možeš pročitati ovde, član 48). Kao što znaš, konkurencija je izrazito visoka, tako da je neophodno da dobro i temeljno spremiš prijemni ispit, ali to pre svega zavisi od tebe i od truda koji ćeš uložiti. Ukoliko odlučiš da promeniš srednju školu, u pravu si, najbolje je da sve informacije potražiš od sekretara škole, ali da bi upisala Filološki fakultet ne moraš to da uradiš.
Želim ti puno uspeha u pripremi za željeni fakultet :) A ako budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno nam piši!