Pitanje savetnici

Studije filozofije

Dve godine posle srednje škole, otvorila mi se prilika da studiram. Završio sam četvorogodišnju školu, smer elektrotehničar računara. Proteklih godinu dana sam u inostranstvu s roditeljima, radim posao čistača za minimalac koji je ovde relativno okej i može lako da se uštedi, ali je sve to mentalno iscrpljujuće, upadam maltene u krizu identiteta na dnevnoj bazi jer ne želim da verujem da je to jedino što mogu da radim u životu, i hoću da probam da uložim u sebe to što sam uštedeo i pokušam da započnem bar nešto u rodnoj zemlji gde mi je i mesto. U proteklih nedelju dana razmatram sve opcije za studiranje i čini mi se da bi mi najviše odgovarala filozofija, eventualno književnost, na filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Naravno problem tu je što iako me te stvari iskreno zanimaju i voleo bih da ih izučavam, plašim se da na kraju ipak ne bih završio nigde s tim. Znam da nijedan fakultet ne znači sigurno zaposlenje ali voleo bih kad bih znao da li bar imam neke druge šanse s tim smerovima osim kao profesor (što takođe nije sigurno jer nije kao da ima velika potražnja za takvim profesorima). Ne sumnjam u to da li bi mi takav smer odgovarao jer sam čak i u elektrotehničkoj školi bio jako dobar u pisanju sastava na času srpskog il na predmetu filozofije kad je trebalo da se iznose mišljenja i kritički razmišlja o određenim temama. U suštini hoću da kažem da sam pronašao šta me istinski zanima i voleo bih bar da probam da idem u tom pravcu ali prvo bih da tražim savet od Vas kao nekoga ko ima iskustva s ovakvim problemima. Ukratko, da li u filozofiju vredi ulagati ili je to samo "mlaćenje prazne slame" i gubljenje vremena što se zaposlenja i prilika tiče? Hvala.

2673
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

 

Verujem da ti u poslednje vreme nije bilo lako: kada radimo posao koji nam ne odgovara lako postanemo nezadovoljni. Baš zbog toga mislim da je odlično što aktivno razmišljaš o tome kako da izmeniš situaciju koja ti ne odgovara i što tražiš informacije koje bi ti pomogle u tome. Zaista je za svaku pohvalu što tako odgovorno shvataš svoje buduće obrazovanje i što tako zrelo i promišljeno pristupaš svom karijernom razvoju! 
Ako sam dobro razumela, najviše razmišljaš o filozofiji. Nakon ovih studija, pored posla nastavnika filozofije ili logike u srednjim školama, takođe bi mogao da se baviš naučnim radom na fakultetu ili institutima, da se baviš prevođenjem knjiga iz oblasti filozofije, da radiš u biblioteci Odeljenja za filozofiju, da radiš u izdavaštvu knjiga ili časopisa u oblasti filozofije... Za neke od ovih zanimanja, kao što je naučno-istraživački rad, bilo bi potrebno da završiš i postdiplomske studije, što znači i da treba da postigneš dobre rezultate na studijama.
Pored ovih zanimanja koja su u direktnoj vezi sa studijama, postoji opcija da se baviš i zanimanjima koja nisu u direktnoj vezi sa njima ali u kojima se primenjuju znanja i veštine stečene kroz studije. Kroz studijski program filozofije razvijaju se i analitičke veštine, veštine logičkog razmišljanja, rešavanja problema, komunikacijske veštine (naročito veštine argumentovanja i inrerpretiranja tekstova), kao i kreativnost. Stoga neki studenti filozofije odlučuju da se kroz dodatni angažman usavrše u određenoj oblasti pa razvijaju karijeru u oblasti novinarstva, marketinga i odnosa sa javnošću, politike, biraju karijeru u neprofitnom sektoru i slično. Takođe, uz dodatnu edukaciju mogao bi da se baviš i savetovanjem, bilo da je to filozofsko savetovanje (na primer možeš pogledati sledeću adresu http://www.etika.edu.rs/SR/ciljevi-2) ili da završiš neku od psihoterapijskih škola koje ne postavljuju striktne uslove u pogledu prethodnog formalnog obrazovanja (kao što su na primer edukacije iz geštalt psihologije, psihodrame ili neke druge).  
U slučaju da odabereš neka od ovih srodnih zanimanja, bilo bi potrebno da dodatno razvijaš svoje veštine u toj oblasti i da stičeš relevantno radno iskustvo. Recimo, kroz studije filozofije možeš da razviješ veštine koje su korisne za bavljenje istraživačkim novinarstvom, ali bi bilo važno da onda završiš dodatne kurseve u ovoj oblasti ili da završiš master studije u oblasti novinarstva i da kontinuirano stičeš radno iskustvo kroz radne prakse i druge vidove angažovanja. Takođe, generalno je moguće i da se kroz postdiplomske studije usmeriš u određenoj oblasti. Na primer postoje brojne interdisciplinarne studije u koje se uključuju diplomci filozofije, kao što su na primer kognitivne nauke. Ono što bi te možda interesovalo s obzirom na srednju školu koju si završio jeste i da istražiš postdiplomske programe koji povezuju filozofiju sa računarskim naukama. 
Na kraju, možeš pročitati i neke od prethodnih odgovora na pitanja o studijama filozofije koje smo imali ovde i ovde. Takođe bih ti preporučila i da pogledaš i da se upoznaš sa tim kako izgleda program studija (za fakultet koji te interesuje program možeš pogledati ovde).
Nadam se da su ti ove informacije bile od pomoći. Ako budeš želeo, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim ja mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago :) 
Želim ti puno uspeha!