Pitanje savetnici

Dvoumim se između elektrotehnike i biomedicinskog inženjerstva.

Maturantkinja sam gimnazije prirodno-matematičkog smera. Zanimaju me matematika, biologija i psihologija. Jedna od opcija upisa mi je FTN u Novom Sadu i dvoumim se između elektrotehnike i biomedicinskog inženjerstva.

Program biomedicinskog inženjerstva je dosta nov i pokušavala sam na internetu da nađem da li u Srbiji postoje neke firme koje zapošljavaju biomedicinske inženjere, pa kako nisam našla, imala sam potrebu da vam se obratim da me uputite ako ste upoznati sa tim. Ne bih volela da uzaludno učim, a nije mi namera da odmah idem iz zemlje posle fakulteta...

Sa druge strane, posle prve opšte godine na elektrotehnici se biraju neka od četiri ponuđena modula i jedan od njih je sistemi i signali koji se delom bavi biomedicinom, pa mislim da je to možda bezbolnija opcija ako bih išla ovim putem. Pored toga, jako je mala razlika u predmetima, jer na biomedicini su samo specifikovaniji predmeti sa elektrotehnike.

Druga opcija su mi studije psihologije, iz razloga što imam diplomu sa takmičenja koja bi mi olakšala upis na fakultet, ali sam razmišljala i o logopediji.

Verujem da će vas zbiniti ovaj sklop zanimanja, jer u mojoj glavi to ne izgleda toliko konfuzno. Volela bih da vidim mogućnosti svakog od njih, za koje možda nisam znala, kako bih donela konačnu odluku.

1036
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala najlepše na pitanju :) Odlično je što si pronašla različite opcije koje te zanimaju. One se zaista u određenoj meri razlikuju, naročito u vezi sa tim da su studije psihologije najčešće (mada ne uvek) kao i studije logopedije povezane sa pomagačkim zanimanjima. Sa druge strane, bioinženjerstvo i elektrotehnika ne zahtevaju pomagačke veštine. Naravno, i kroz bioinženjerstvo bi svojim radom doprinosila unapredjenju medicinske prakse i time i dobrobiti drugih ljudi. Sa druge strane, posle završetka studija psihologije mogla bi se baviti i istraživačkim radom, koji zahteva i znanja iz oblasti matematike a naročito statistike, što bi te takođe moglo zanimati.
U pravu si da je bioinženjerstvo u svetu a i kod nas ipak nova oblast, iako se generalno procenjuje kao veoma perspektivna. Koliko sam mogla da primetim, postoje organizacije i kod nas koje se bave ovom oblašću a takođe postoje i instituti i laboratorije kojima je ovo nadležnost. O nekim od tih opcija se možeš informisati i na stranicama fakulteta koji ponekad objavljuju i oglase za posao (npr. http://www.ftn.uns.ac.rs/102866563). Možda ih u našoj zemlji u ovom trenutku nema puno, ali moguće je da će se ta situacija i menjati a i postoji opcija osnivanja sopstvene organizacije. Nedavno je realizovan i događaj, medicinski hakaton, koji se bavi ovom temom o kojem možeš pročitati ovde
Predložila bih ti da pročitaš i naš nedavni tekst na ovu temu, tu možda ima još korisnih informacija za tebe. Kao što si i sama uočila postoji više opcija za obrazovanje u ovoj oblasti, pa bih ti predložila da ih dodatno istražiš, kako bi donela odluku šta bi bila najbolja opcija za tebe ako se odlučiš za ovo zanimanje. 
Takođe, predložila bih ti da se upoznaš sa različitim aspektima svih zanimanja koja te interesuju: sa kojim veštinama su povezana, kako izgleda jedan dan na poslu, koje su najčešće aktivnosti... Možeš za početak početi od našeg sajta, a onda možeš da dalje istražuješ kroz različite izvore a i kroz razgovor sa ljudima koji se bave njima. Dobro je što imaš prednost prilikom upisa studija psihologije, ali je zaista važno i da dobro upoznaš i te studije i zanimanja povezana sa njima pre donošenja odluke, kao što si ti i sama dobro primetila.

Ako budeš imala malo vremena, možeš mi javiti da li su ti ove informacije bile od pomoći kao i da li imaš još neko pitanje i nedoumicu :) Slobodno nam piši na savetnica@bos.rs, bilo bi nam drago! :)