Pitanje savetnici

Interesuje me programiranje, dok mi u školi najbolje idu jezici

Zdravo, četvrta sam godina gimnazije opšteg smera i još uvek nisam odlučila sta ću upisati. Odličan sam đak, i trebalo bi da imam oko 36, 37 bodova iz škole. Prvo sam htela da upišem FON, ili neki drugi faks sa smerom softversko inženjerstvo, ali iz matematike sam imala 4,3,3 (prva, druga i treća godina, za četvrtu ćemo videti) i nisam sigurna kako bih uradila prijemni. Programiranje me interesuje, čak sam i sama učila preko nekih onlajn kurseva. Sa druge strane u školi mi najbolje idu jezici, ali se plašim da li ću naći posao posle završenog Filološkog fakulteta i kolika je plata na tim poslovima... Još nešto, razmišljala sam i o fakultetu

bezbednosti kao i o ekonomskom, takođe sam te fakultete dobila kao rezultate testova na sajtu, pored Filološkog.

Unapred hvala na odgovoru. Izvinite ako je predugačak tekst :).

1015
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala tebi na pitanju. Pre svega želela bih da pohvalim tvoj odličan uspeh, samo tako nastavi! 36/37 poena iz škole uz lepo spremljen prijemni ispit su zaista dobra kombinacija da upišeš fakultet na budžet.

Veoma si lepo prepoznala šta te interesuje i šta je ono što te brine, te verujem da si nam se javila u pravi čas. 

Primetila bih da te programiranje veoma interesuje i sjajno je što si se edukovala i putem onlajn kurseva. (OVDE možeš videti zanimljiv događaj i sajt koji se bavi i temom učenja programiranja). IT oblast je jedna od najperspektivnijih u Srbiji stoga bi nakon završenog fakulteta mogla dosta lakše da nađeš posao. Razumem tvoju brigu oko matematike, međutim važno je napomenuti da 3 i 4 nisu loše ocene. Ako je programiranje ono što te najviše interesuje verujem da bi uz dodatno ulaganje truda i temeljnu pripremu prijemnog ispita uspešno položila i matematiku.

Veoma je lepo što si uspešna u učenju jezika. Većina zanimanja danas zahteva i poznavanje bar jednog stranog jezika, pa ti znanje jezika svakako može biti od velike pomoći.

Nakon završenog Filološkog fakulteta možeš raditi kao: 

Tržište rada je veoma promenljivo pa ti ne mogu konkretno reći kakve su mogućnosti zapošljavanja nakon studija jezika, zavisi i za koje se od mogućih zanimanja opredeliš. Kako bi povećali naše mogućnosti zapošljavanja nakon studija pored redovnoh pohađanja vežbi i predavanja na fakultetu važno je i da se usavršavamo i neformalnim putevim (kroz obuke, treninge, konferencije..) naročito da pohađamo prakse koje nas mogu dovesti do zaposlenja.

Što se tiče Ekonomskog i Fakulteta bezbednosti predlažem ti da ih bolje istražiš u našoj bazi obrazovanja i posetiš njihove sajtove kako bi se informisala koje sve studijske programe nude i tako prepoznala da su to oblasti koje te interesuju.