Aktuelno

Kako se spremiti za prijemni ispit?

13.04.2020.

Kraj srednje škole, mnoge srednjoškolce stavlja pred veliki izazov – upis fakulteta. Oni koji su se odlučili da nastave svoje školovanje na fakultetu ili višoj školi, sada imaju brojna pitanja koja se tiču važnih karijernih odluka, poput “Šta da upišem?”, “Da li je to dobro za mene?”, “Da li ću položiti prijemni?”, “Da li ću upasti na budžet?”, i tako dalje. Naš tim donosi nekoliko saveta za one koji se spremaju za upis na fakultet, koji bi mogli biti korisni i njihovim roditeljima i nastavnicima.  

Šta da upišem?

Ovaj deo se odnosi na one koji još nisu sigurni u to šta bi voleli da studiraju. U tome mogu da vam pomognu testovi interesovanja, veština i osobina, na osnovu kojih ćete dobiti predlog fakulteta koji su u skladu sa odgovorima koje ste dali na testovima. Drugi korak je procena želja i mogućnosti. Upis na fakultet zavisi od brojnih faktora, koji nisu samo uspešno položen prijemni. U to spadaju i uspeh u srednjoj školi, mogućnosti za selidbu u drugi grad ukoliko fakultet nije u mestu u kojem živimo, procena mogućnosti da li ćemo moći da pokrijemo sve troškove studija, zatim, da li fakultet nudi dovoljno mogućnosti za usavršavanje, da li je fakultet akreditovan, i tako dalje. Na kraju, treba da procenimo da li vidimo sebe u nekom zanimanju za koje nas taj fakultet priprema. Interesovanja se menjaju vremenom, i to je negde i sastavni deo odrastanja. Ali, biće jako pronaći motivaciju za učenje i rad, ukoliko se odlučimo za nešto što nas ne interesuje, za šta nemamo sve potrebne kompetencije, i ne želimo time da se bavimo.

Ukoliko vam je potrebna dodatna podrška pri odluci o upisu, uvek možete postaviti pitanje našoj karijernoj savetnici.

 

Da li imam sve informacije i sve što mi je potrebno da se dobro pripremim?

Ako ste već doneli odluku o tome koji fakultet želite da upišete, onda je sledeća preporuka da pronađete sve relevatne informacije. To znači da smo proučili zvaničan sajt fakulteta gde se objavljuju zvanične informacije, ali i naloge fakulteta na društvenim mrežama, gde budući i sadašnji studenti mogu biti od velike koristi za davanje potrebnih informacija.

Informacije koje su nam od presudnog značaja se tiču literature koja je potrebna za pripremu prijemnog ispita, sva potrebna dokumenta koje treba priložiti pri prijavi za prijemni i okvirni datumi prijemnog ispita. Pored toga, od velike pomoći su i informatori koje izdaju fakulteti, primeri testova od prethodnih godina, online testovi, ali i iskustvo sadašnjih studenata. Oni iz prve ruke mogu podeliti informacije o tome na šta posebno treba obratiti pažnju i o tome kako izgleda sam prijemni.

Takođe, postoji praksa da se na društvenim mrežama kreiraju grupe budućih studenata, koje mogu biti vrlo značajne, ne samo zbog razmene informacija, već i zbog međusobne podrške. Ko bolje razume sve dileme oko upisa na fakultet od onih koji su u istoj situaciji? :)

 

Saveti za učenje

Znamo da učenje nije uvek zabavan proces, ali nam dosta olakšava život. :) Priprema za prijemni ispit zahteva da neko uči redovno i da stalno ponavlja gradivo, ne bi li bio siguran da stvarno poznaje sadržaj koji uči. Isto tako, to utiče da imamo manje vremena za aktivnosti u kojima inače uživamo, poput druženja sa prijateljima. Kada izgubimo motivaciju za učenjem, važno je da se setimo zašto to radimo. Nekima pomaže zamišljanje “idealnog scenarija”, odnosno da zamisle da im se ostvarila velika želja. Zamislite osećaj kada saznajete da ste upali na budžet, da ste upoznali sjajne kolege sa kojima ćete se družiti narednih nekoliko godina, da ste dobili posao o kome maštate jer imate sve potrebne kvalifikacije. Svaki put kada vam opadne motivacija za učenje, setite se tog osećaja. :)

Kada učimo, važno je da budemo potpuno fokusirani na sadržaj i da je potrebno da kontrolišemo sve spoljašnje faktore na koje možemo da utičemo. Pre svega, potrebno nam je da imamo mirno mesto na kome možemo da učimo i gde nas drugi neće ometati. Bilo bi dobro da prostorija ima dovoljno svetla i vazduha. Kada pričamo o mestu gde učimo, krevet, u kome ćeš možda zaspati tokom učenja, i nije najbolje mesto za učenje. :). Njega možemo da “čuvamo” za čitanje neke knjige u kojoj uživamo u slobodno vreme. Isto tako, potrebno je da pripremimo kafu, vodu, sok, grickalice i sve što nam treba pre nego što počnemo sa učenjem, da bismo izbegli nepotrebno skretanje pažnje na druge stvari. To važi i za telefon, laptop, tablet i televizor. Potrebno je da svi uređaji budu ugašeni kako nam ne bi skretali pažnju, a vrlo verovatno ništa važno nećemo propustiti u tih par sati koje odvajamo za učenje.

Kada pravimo pauze za učenje, koje su nam neophodne, važno je da one ne budu ni previše kratke, a ni previše duge. Treba ih praviti onda kada procenimo da više nemamo koncentracije i da nam je potrebno da se odmorimo.

Verujemo da ste do sada procenili kada je vaše vreme za učenje. Neko najviše koncentracije ima ujutru, neko noću. Odredite sebi vreme za učenje, i pridržavajte se toga biste uspeli da razvijete rutinu koje ćete se lako pridržavati. Može biti korisno da postavite dnevne ciljeve koliko gradiva ćete prelaziti, i da se fokusirate na njih.  

Preporuka je i da se uvek počne sa čitanjem sadržaja, a tek onda sa učenjem, kako bismo prvo stekli uvid u to šta ćemo učiti. Isto tako, treba početi sa gradivom koje nam se čini najtežim, kako to ne bismo ostavili za poslednji trenutak i doveli sebe u paniku da nećemo imati dovoljno vremena da savladamo taj težak deo. Pored toga, vodite svoje beleške tako da vam one budu smislene i da vam pomažu pri učenju i obnavljanju gradiva.

Ponavljanje je majka učenja, zar ne? :) Iako ovo može biti dosadno, zapravo nam je vrlo značajno da znamo da li smo usvojili neki sadržaj. Trudite se da sadržaj ponavljate naglas, kako biste održali koncentraciju. Alternativno rešenje može biti i da pišete na papir lekciju koju obnavljate, kao da ste to pitanje dobili na kontrolnom ili pismenom zadatku. Ili zamislite da svom prijatelju ili članu porodice predstavljate tu lekciju.

 

Dan pre prijemnog ispita

Dan uoči samog prijemnog ispita ume biti vrlo stresan, i postavlja se pitanje šta treba raditi u toj situaciji. Mišljenje stručnjaka je da taj dan treba iskoristiti samo za obnavljanje onoga što smo savladali i da se jedan deo vremena izdvoji za stvari koje nas opuštaju (npr. gledanje filma ili serije, sportske aktivnosti, vreme sa porodicom i prijateljima…). Takođe, dan pre prijemnog treba iskoristiti i za pripremu svega što nam je potrebno – lična karta, nekoliko hemijskih i običnih olovaka, novčanik, garderobu koju ćemo obući, proveriti da li će biti izmena u saobraćaju ukoliko planiramo da putujemo do fakulteta, tačno vreme kada treba da budemo na fakultetu pre prijemnog ispita,i tako dalje… Uz to, pokušajte da se naspavate koliko god je to moguće. :)

 

Srećno!