Savetnica

Zdravo :) Četvrta sam godina Gimnazije-društveno jezickog smera i u nedoumici sam sta da upišem. Zanimaju me žurnalistika, komunikacije sa javnošću i biologija. Međutim, teško mi je da se odlučim jer prva dva fakulteta postoje samo u Nišu i Beogradu, što je daleko od mesta gde ja živim, a biologiju mogu da studiram u gradu koji mi je najbliži. Inace sam 5.00 i želela bih da se bavim novinarstvom pa bih da pitam da li je moguće baviti se novinarstvom a završiti neki drugi faks i koji to? Hvala unapred na odgovoru :)
Pozdrav! Upisujem drugu godinu prava ali me u poslednje vreme jako zanima Specijalna rehabilitacija i edukacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju. Da li postoji master ili nesto tako u vezi toga što bi mogla upisati posle prava, u Srbiji ili okolnim zemljama? Hvala unapred!
Poštovana Savetnice, Zanima me da li se može upisati državni medicinski fakultet i sa 30 godina života, ili primaju samo sveze srednjoškolce od po 19-20 godina? Probala sam da nađem na sajtu fakulteta da li može ali nisam uspela. Hvala unapred na odgovoru.
Zdravo! Kada sam završila 8. razred nisam znala šta da upišem. Dvoumila sam se između ekonomske i medicinske i izabrala sam do kraja medicinsku smer medicinska sestra-tehničar. Ja mislim da sam pogrešila i da meni ovo gradivo ne ide.. Ni jedan predmet mi posebno ne ide ali ovo pogotovo..posle srednje skole želim da idem na fakultet. Da li da se prebacim u ekonomsku? Šta da radim?
Zdravo, spremam se za prijemni ispit za upis na master studije antropologije, za prijemni ispit pisemo esej u kom izlažemo temu kojom bi se bavili na master studijama. Sam esej treba da sadrži dva dela: 1. Predstavljanje teme (istraženost teme u dosadasnjoj literaturi, predmet i cilj istraživanja, istraživacke pretpostavke/osnovna istraživacka pitanja) 2. Teorijsko- metodološki okvir istrazivanja. E sad, meni nije jasno sša treba da se navodi u teorijsko- metodološkom delu, da li samo metode i tehnike koje ce se koristiti i struktura sadržaja po poglavljima, pošto su predmet, cilj i pretpostavke navedeni u predstavljanju teme?
Zdravo! Pre svega želim da vam kažem da ste fenomenlni i da sam sigurna da vaši saveti i podrška mnogima znače. Što se tiče mog problema ja se dvoumim između ekologije i veterine. Definitivno želim da studiram u Novom Sadu pa me, što se tiče veterine, brine što ne postoji samostalan fakultet vec je u pitanju departman u okviru poljoprivrednog fakulteta. Ekologija me takođe zanima iako se možda malo više vidim u zanimanju veterinara, međutim ovaj fakultet kraće traje, definitivno je lakši a i radi se o PMF-u što mi vise odgovara nego poljoprivredni iako moje kasnije zanimanje nakon ekologije nije konkretno niti sam sigurna koliko bi lako dosla do posla. Mnogo me zanima vaš savet. Izvinjavam se na ovako opšrnom pitanju. Hvala mnogo p.s.idem u gimnaziju tako da imam mogućnost upisa oba i vukovac sam ako išta znači.
Poštovana, pre nekoliko dana sam diplomirala na Učiteljskom fakultetu, smer Diplomirani vaspitac. Zanima me da li mogu da upišem FASPER kao vanredni student s mogućnošću da polažem razliku predmeta?
Završila sam Fakultet bezbednosti pa sam u dilemi koji master da upišem. Dvoumim se izmedju Pravnog fakulteta u Novom Sadu i mastera na Fakultetu bezbednosti.
Upisala sam Medicinsku školu smer farmaceutski tehnicar i zanima me da li mogu da završim kasnije Farmaceutski fakultet posto kruže priče da ću medicinu mogu dalje studirati samo ako zavrsim gimnaziju.
Veliki pozdrav...Četvrta sam godina gimnazije opšteg smera i već dugo razmišljam šta bih mogla da upišem. Nekako nemam neko zanimanje koje baš želim i u kojem se pronalazim, zbog toga mi je vrlo teško da izaberem fakultet. Volim prirodne nauke, najviše biologiju i hemiju jer mi je to zanimljivo, dok društvene nauke ne podnosim i ne mogu da učim napamet pogotovo ne tačno od reci do reci kako je neko nešto rekao. Prosek mi je prilično dobar, dve godine mi je falila jedna ocena za vukovca a prošle godine sam prošla sa svim peticama. Razmišljala sam o farmaciji ali nisam sigurna u to jer je fakultet dosta težak i ne znam vredi li potrošiti tih 5 godina na to i onda su najveće šanse za zapošljavanje uglavnom u apotekama. S obzirom da je već oktobar hvata me panika jer treba spremati prijemni a ja još nisam odlučila sta da upišem...Molim Vas pomozite mi ili mi predložite neki fakultet.
Zanima me kako se zove zanimanje gde se uredjuju časopisi/ novine, gde se ilustruju knjige ali i neki posteri i plakati?
Hvala puno na pomoći, moj 'problem' je što imam velika očekivanja od sebe i želim da nešto postignem u životu, zato sam mislila da je bolje upisati FTN jer je dosta perspektivniji. Ipak, posle dugog razmišljanja, odlučila sam da se držim onoga što volim jer se vodim time da ću najbolje uspeti ako radim ono što me najviše zanima i što mi nikad neće biti muka da učim. Upisaću filološki pa ću grabiti prilike da se sa tim fino zaposlim, potrudiću se. Razmišljala sam o norveškom a on je na smeru skandinavski jezici, sad ne znam kako se to bira pri upisu, nije mi baš najjasnije pa bi mi dobro došla pomoć. Zanima me i kako se bira izborni/drugi jezik, koji mogu da se biraju i treba li za njih neki poseban test da se polaže? I još me samo zanima gde mogu da saznam koja mi literatura treba za pripremu srpskog i engleskog?
Završio sam srednju školu i sada se odlučujem oko fakulteta i dobro bi mi dosao savet.. Na kojim poslovima bi mogao da radim sa Visokom Pravnom školom koja se nalazi u Subotici? Da li je to visoka škola ili Pravni fakultet?
Maturantkinja sam Medicinske škole ali me poslovi vezani za medicinu sada i ne zanimaju toliko pa sam u velikoj dilemi sta da upišem. Volim jezike i uživam da ih učim, ali nisam oduševljena idejom da upišem filološki fakultet jer mislim da sa tim neću moći da nađem dobro plaćen posao. Drugo što me je zainteresovalo baš je FTN u Novom Sadu i sviđa mi se smer softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, ali nisam toliko upućena šta je tačno moj posao posle toga. Mene zanima koji još od smerova pružaju dobar posao nakon fakulteta, koji su najteži, ako postoje smerovi koji više zanimaju devojke i uopšte kakva je mogućnost za posao posle fakulteta? Hvala unapred!
Pozdraav,već dosta puta sam pitala i uvek sam dobila kvalitetan odgovor i hvala Vam puno na tome! Htela bih da pitam u vezi Akademije za nacionalnu bezbednost. Da li je ona u sklopu BIA, šta osoba koja završi toi čime se ona bavi, koji su konkretno poslovi? I da li uz akademiju ide i dom za učenike ili ne? Da li po završetku toga osoba radi u BIA? Hvala Vam puno opet :)
Možete da mi kažete nešto više o poslu kreditni službenik?
Master strukovne studije posle osnovnih strukovnih studija? Gde?
Zanima me da li je studentu koji je na budžetu dozvoljeno da bude u radnom odnosu, odnosno da bude prijavljen itd. Tj. Da li tada i dalje moze da se finansira iz budzeta ili gubi budzet?
Trebalo bi da ove godine završim smer na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, smer strukovni nutricionista- dijetetičar, ali sam u međuvremenu, volontirajući u različitim organizacijama, shvatio da sebe ne vidim tu, već da sebe više vidim u nekom HR poslu. Da li da počinjem studije na drugom fakultetu, odnosno da spremam prijemni, ili postoji mogućnost promene fakulteta i prelazak na neki menadžment gde bi mi se priznao deo položenih ispita, pa makar bilo i u nekom menadžmentu ishrane? Hvala :)
Završavam prvu godinu Fakulteta bezbednosti, i nisam uspela da ispunim uslov za budžet za drugu godinu, radim i studiram, pa mi ni ocene nisu sjajne. Zbog finansijske strane ali i neuspeha u studijama, razmisljam o promeni fakulteta, razmatram neke studije iz oblasti informatike ili ekonomije, a koje bih mogla da uklopim sa poslom. Imate li predlog?
Pronađi odgovor
Koristi latinične karaktere:č, ć, š, ž, đ
Ne možeš da pronađeš odgovor? Postavi pitanje savetnici.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.