Aktuelno

Promena karijere ili akademskog usmerenja nije bauk!

11.06.2020.

Želiš da promeniš fakultet ili odabrani smer na fakultetu, da posle srednje stručne škole nastaviš u sasvim drugom pravcu, ili trenutno uopšte ne znaš šta bi želeo/la da upišeš ili radiš, na pravom si mestu.

Donošenje karijernih odluka nije nimalo lak zadatak. Napetost i stres koje osećaš u ovoj situaciji iako nisu nimalo prijatni, mogu biti sjajni pokretači da za sebe pronađeš pravo rešenje koje će ti doneti olakšanje, zadovoljstvo sobom i tvojom svakodnevicom.

U nastavku teksta, pokušaćemo da ti damo par saveta „šta da radiš“ ukoliko se nađeš u situaciji da tvoji prethodni karijerni ili akademski izbori nisu baš u skladu sa onim što ti trenutno želiš.

  • Ne postoje pogrešne odluke. Trenutni karijerni ili akademski izbori nisu tvoji  izbori „do kraja života“ kao što je to nekad bilo (više na tu temu pogledati tekst „Karijerno sazvežđe poznatije kao WEB4JOBS“). Naša karijera razvija se i po potrebi menja zajedno sa nama samima ali i u skladu sa društvenim potrebama i potrebama tržišta rada koje je pod sve većim uticajem ubrzanog tehnološkog razvoja. Svaki izbor koji napraviš je prostor za učenje i lični razvoj na putu ka idealnoj karijeri i zanimanju.  Karijera je proces, a ne odredište.
  • Ukoliko nisi sigurna/ran šta je tvoj naredni korak vezano za tvoju karijeru, onda je vreme za jednu analizu ličnih preferencija. Udahni duboko i daj sebi vremena da razmisliš o sebi, svojim vrednostima, idejama, potrebama i željama. Postavi sebi pitanje i stavi na papir : „Šta bi sve voleo/la da uradiš u svom životu?“ šta je od toga tvoj sadašnji prioritet i da li ti je za to potrebna nečija pomoć ili to možeš da uradiš sam/sama.  Ukoliko tu pomoć ne možeš da nađeš u svojoj okolnoj sredini, Google je tvoj najbolji prijatelj. Pokušaj da pronađeš osobu/mentora koja se bavi poslom ili studira nešto što ti je trenutno privlačno ali nisi sigurna/ran da li je to pravi izbor za tebe. Uvek u okruženju postoji neko ko zna nekoga :). Raspitaj se kod tvojih prijatelja ili poznanika da li postoji osoba od koje bi mogao/la da dobiješ sve potrebne informacije.
  • Verujte svojoj intuiciji.  Ponekad vrlo snažno osećamo da nam je potrebna promena i taj osećaj ne treba zanemariti. Često smo, pod pritiskom sredine ili brige da ćemo svojim odlukama izneveriti tuđa očekivanja, skloni da brzo odustanemo od svojih želja i snova. Umesto bavljenja tuđim očekivanjima, dajte prioritet vašim i sigurno nećete pogrešiti. Ovo ponekad nije lako zbog čega je važno da nađete podršku za sebe u trenucima kada se osećate neshvaćeno i kada niste sigurni šta dalje. Budite hrabri i ne odustajte.
  • Nikada kroz proces promene karijere nemoj prolaziti sam/sama. Potraži podršku. Karijerni centri u tvojoj školi ili na tvom univerzitetu mogu ti ponuditi pomoć u pronalaženju rešenja. Osim toga svoja pitanja i nedoumice uvek možeš upititi našoj Karijernoj savetnici koja ti može pružiti podršku na ovom putu.