Savetnica

Kriminalistički psiholog

Pitanje:

Poštovani, želeo bih da se bavim forenzičkom psihologijom odnosno da budem kriminalistički psiholog. Zanima me da li kod nas za ovo mesto ima posla i kako da dodjem do zvanja kriminalisticki psiholog. Planiram da upisem psihologiju, je l' postoji u Srbiji mozda neki master ili edukacije koje bi mi donele to zvanje? Da li vi mislite da bih imao vise šansi da se zaposlim u Srbiji na ovoj poziciji ako bih npr. master završio u Beču?

Odgovor:

Veoma je dobro što razmišljaš o svojim opcijama i prikupljaš informacije o koracima koji su ti potrebni da bi se bavio željenim zanimanjem. O zanimanju kriminalističkog psihologa pisali smo već ranije i o tome možeš da pročitaš OVDE. Pri državnim fakultetima ne postoji smer koji bi te odmah opredelio za tu vrstu psihologije, već se samostalno opredeljuješ ako želiš time da se baviš tako što pohađaš sertifikovane kurseve koji su vezani za forenzičku psihologiju i slične teme, na kojima dobijaš znanja koja ti mogu pomoći u ovom poslu. Takođe, psiholozi koji su zaposleni u policiji prolaze odgovarajuće obuke u sklopu svog posla. U Informatoru o radu Ministarstva unutrašnjih poslova možeš pročitati više o konkretnim poslovima u okviru kriminalističke psihologije. Što se tiče privatnih fakulteta, na Fakultetu za medije i komunikacije na master studijama postoji modul forenzička psihologija.

U vezi sa poslovima u ovoj oblasti u Srbiji, ono što je meni poznato jeste da se kriminalistički psiholozi pre svega zapošljavaju u policiji a još jedna moguća opcija jeste da radiš kao istraživač u ovoj oblasti, na fakultetu ili odgovarajućem institutu. Sebi uvek možeš da povećaš šanse za zapošljavanje tako što ćeš pohađati obuke u ovoj oblasti i obavljati stručne prakse u odgovarajućim institucijama. Iako to ne predstavlja uslov za zapošljavanje, ukoliko završiš master studije u inostranstvu  i dodatno stekneš znanja i iskustvo u ovoj oblasti, to zaista može da ti predstavlja prednost.

4361
11.01.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.