Pitanje savetnici

Ne mogu da se odlučim između psihologije i defektologije

Četvrta sam godina gimnazije opšteg smera ali još uvek nisam sigurna šta želim da studiram. Moj problem je što ne mogu da se odlučim između psihologije i defektologije. Psihologija me je oduvek zanimala, kao i

biologija iako nju malo teže učim. U budućnosti bih više volela da radimsa decom nego sa odraslim ljudima pa me zanima da li se posle završenih osnovnih studija defektologije mogu usmeriti samo na rad sa decom sa posebnim potrebama? I da li posle završenih studija psihologije uopšte mogu raditi sa decom sa posebnim potrebama? Hvala unapred na odgovoru.

2260
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Čini mi se da si i do sada uradila značajan deo posla - prepoznala si da želiš da se baviš pomagačkom profesijom a i identifikovala si ciljnu grupu sa kojom bi volela da radiš. Verujem da ti sada nije lako da napraviš konkretan izbor između ta dva fakulteta, zato što su oni slični po tome što su povezani sa pružanjem pomoći i podrške drugim ljudima. Nakon oba fakulteta mogla bi da radiš sa decom sa smetnjama u razvoju. Kao defektolog bi se zaista mogla usmeriti da radiš sa ovom ciljnom grupom. Takođe, na psihologiji bi se za rad sa ovom grupom mogla usmeriti kroz kliničku psihologiju ili psihologiju obrazovanja. Postoji veliki broj institucija u kojima bi mogla da radiš i kao psiholog i kao defektolog u ovoj oblasti - kao što su dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju, specijalizovani instituti, ustanove socijalne zaštite, nevladine organizacije koje se bave ovom temom, škole i vrtići...  Međutim, sam rad psihologa i defektologa se ipak razlikuje, pošto su i njihova specifična znanja i veštine drugačija. Više o tome možeš pročitati u odgovoru na jedno ranije pitanje - http://karijera.bos.rs/savetnica/1061/psihologija-ili-fasper.html.

Možda možeš i da odlučiš da spremaš prijemni ispit za oba fakulteta. Kao što pretpostavljam da znaš, za upis na psihologiju je obično velika konkurencija. Za oba fakulteta se polaže psihologija, a za Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju se polaže i biologija i sociologija. Naravno, ovo je u potpunosti tvoja odluka, pošto je za tebe možda bolje da spemaš prijemni za samo jedan fakultet.

Nadam se da će ti ove informacije barem malo pomoći u donošenju odluke, a ako postoji još nešto u vezi sa čim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago. Želim ti puno uspeha!