Pitanje savetnici

Zanima me sve vezano za grafički dizajn

Zanima me sve vezano za grafički dizajn. Dosta sam istraživala, ali zanima me da li biste vi mogli da mi kažete nešto više. Na kojim sve fakultetima može da se nađe takav smer i šta je potrebno za prijemni? Koliko traju studije i koliko se studenata upisuje? Da li je potrebno završavati još neke kurseve nakon toga i kako naći posao? Volela bih da saznam što više od vas. Unapred hvala.

7320
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Veoma je lepo što si prepoznala šta te interesuje i što se počela da istražuješ opcije koje postoje.
Kao što možeš videti na ovom LINKU grafički dizajner/ka je veoma interesantno zanimanje i pruža različite mogućnosti.
Obrazovanje za grafičkoj dizajnera/ku možeš steći na:
  • Fakultetu primenjenih umetnosti, gde se na smer na grafički dizajn prima se 12 studenata, osnovne studije traju 4 godine, dok ovde možeš saznati više o prijemnom ispitu.
  • Fakultetu za umetnost i dizajn, gde se na smer za dizajn prima 60 studenata i osnovne studije traju 4 godine, predlažem ti da na sajtu http://fud.edu.rs/graficki-dizajn/# prezumeš ovogodišnji konkurs za upis i detaljno pročitaš sve informacije o prijemnom ispitu.
  • Beogradskoj politehničkoj školi, studije grafičkog dizajna traju 3 godine i na ovaj smer se prima 60 studenata. Na prijemnom ispitu se polažu: test opšteg obrazovanja, crtanje i test sklonosti i sposobnosti.
  • Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, gde u okviru programa primenjene umetnosti i dizajna primaju 22 studenta i jedan od modula je za grafički dizajn, studije traju 4 godine.
  • Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, smer za grafičko inženjerstvo i dizajn u trajanju od 4 godine, i upisuje se 90 studenata na osnovne studije. Ovde možeš saznati sve detalje o načinu polaganja prijemnog ispita.
Sticanje obrazovanja je neophodno, ali diploma nije presudna u ovom poslu. Kako u zemlji, tako i u inostranstvu, najbitniju ulogu u profesionalnom životu jednog dizajnera igra PORTFOLIO, tj. profesionalna lična karta dizajnera, gde se na osnovu njegovih odabranih radova vidi njegov kvalitet.
Pa je s toga važno da se stalno usavršavaš. Za posao gračikog dizanera/ke postoje i mogućnosti učenja i usavršavanja putem neformalnog obrazovanja (putem klasičnih i onlajn kurseva) pa ti predlažem da pogledaš na internet pretraživaču kurseve koji se nude.
Takođe prednost ovog zanimanja jesu i mogućnosti rada u inostranstvu.
Kako bi povećala svoje mogućnosti za zaposlenje važno je da pored redovnog pohađanja studija razvijaš svoj portfolio i da stičeš prva radna iskustva kroz pohađanje praksi.