Uradi testove ličnosti, veština i interesovanja kako bi bolje upoznao/la sebe!
Pročešljaj našu bazu zanimanja i saznaj koliko su koja zanimanja plaćena. Opisi zanimanja preporučiće ti neke fakultete.
Pogledaj bazu fakulteta i visokih škola strukovnih studija i odaberi one koje su u skladu sa tvojim željenim zanimanjem i karijerom.
Na osnovu rezultata testova, odabira zanimanja i fakulteta, kreiraj svoj karijerni profil.
Probaj naš CV bilder i napravi sebi najbolju radnu biografiju.

Baza zanimanja

Koristi latinične karaktere:č, ć, š, ž, đ

Pročešljaj našu bazu i saznaj koliko su koja zanimanja plaćena. Opisi zanimanja preporučiće ti i neke fakultete, o kojima više možeš da saznaš iz naše baze. Klikom na "dodaj u omiljene" zanimanje se čuva na stranici tvog karijernog profila.

Grafički/a dizajner/ka
zaposlen u: Mediju (internet i televizijskom), kao Art direktor. Grafički dizajneri mogu raditi u dizajn studijima, marketinškim agencijama, firmama koje imaju potrebu za angažovanjem dizajnera (televizije, časopisi, novine, mediji uopšte, kulturni centri, muzeji, turističke organizacije) ili mogu biti free-lance dizajneri, tj. raditi honorarno po pozivu bez stalnog zaposlenja na jednom mestu.
opis posla: Grafički dizajneri se bave likovnim uređivanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, izradom podsetnica (vizit karti), plakata, osmišljavanjem vizuelnog identiteta kompanija (dizajniranjem logotipa, memoranduma, podsetnica (vizit karti) i koverti). Oni pre svega vode računa o tome da predmeti koje dizajniraju budu privlačnog izgleda, uočljivi i prepoznatljivi. Može se reći da se bave “vizuelnom komunikacijom”. Vrlo često se bave i fotografijom. Da bi dizajnirali neki proizvod, oni najpre moraju da znaju potrebe svojih klijenata i potencijalnih korisnika. Kod nas dizajneri gotovo uvek rade po dogovoru s klijentom koji unapred određuje kakav bi proizvod želeo (npr. ukoliko je reč o grafičkom dizajnu reklamnog plakata, on određuje tekst i veličinu plakata). Potom dizajneri biraju način izrade proizvoda koji će omogućiti da proizvod bude funkcionalan, jednostavan za upotrebu i održavanje, otporan na uništavanje, siguran za upotrebu i ne preskup. Tada često sarađuju s inženjerima i drugim stručnjacima koji im mogu pomoći pri određivanju tehničkih karakteristika proizvoda. Tek tada dizajneri osmišljavaju konačan izgled proizvoda. Često se oslanjaju na poznate trendove u dizajnu sličnih proizvoda, ali uvek se trude da slede sopstveni stil. Proizvod dizajniraju prema željama i očekivanjima klijenta, prema ustaljenim modnim trendovima i prema sopstvenom ukusu. Završnu verziju proizvoda, tačnije – njegov model kompjuterski, videoanimacijama ili crtežom prikazuju klijentima i u dogovoru s njima eventualno ga prepravljaju. U radu se služe kompjuterima uz pomoć kojih grafički oblikuju logotipe kompanija. Danas je rad dizajnera neodvojiv od rada na računarima.
obrazovanje:
dodatno obrazovanje: Stalno bogaćenje svog portfolia.
visina zarade: oko 600 evra
prethodni koraci: Sticanje obrazovanja je neophodno, ali diploma nije presudna u ovom poslu. Kako u zemlji, tako i u inostranstvu, najbitniju ulogu u profesionalnom životu jednog dizajnera igra PORTFOLIO, tj. profesionalna lična karta dizajnera, gde se na osnovu njegovih odabranih radova vidi njegov kvalitet.
vreme potrebno da se dođe do ove pozicije: oko 1 godine
radno vreme: 48 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
veštine:
  • kreativno razmišljanje
  • tehničke, manipulativne veštine
  • veština rada pod pritiskom
  • timski rad
osobine:
  • komunikativnost
  • skoncentrisanost
  • radoznalost
  • fleksibilnost
prednosti: Kreativan rad, stalna mogućnost usavršavanja.
nedostaci: Česti pritisci rokova, kao free lancer česti su periodi bez posla.
dodatne informacije:
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.
Želiš da nam pomogneš da dopunimo opis nekog zanimanja ili dodamo novo? Klinkni ovde, popunjavanje upitnika traje 5 minuta.
EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.