Savetnica

Posao psihijatra i neuropsihijatra

Pitanje:

Pozdrav!!! Zanima me posao psihijatra i neuropsihijatra. Molio bih Vas da mi prvo objasnite razliku između ova dva zanimanja, koji fakultet ili specijalizacija trebaju za iste i mogućnost zaposlenja nakon završetka školovanja. Dobro bi mi došao i opis ova dva zanimanja. Hvala unapred!

Odgovor:

Baš je dobro što si već sada počeo da istražuješ različita zanimanja i da prikupljaš informacije o njima, bravo! Što se tiče tvog pitanja, zanimanjem psihijatra možeš da se baviš samo nakon završenog Medicinskog fakulteta. Studije na ovom fakultetu traju šest godina. Posle obavljenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, da bi postao psihijatar trebalo bi da završiš specijalizaciju u psihijatriji koja traje četiri godine. Što se tiče opisa posla psihijatra on podrazumeva primanje pacijenata, ispitivanje i dijagnostifikovanje mentalnih poremećaja, lečenje i praćenje zdravstvenog stanja. Takođe, može da podrazumeva i ocenjivanje radne sposobnosti pacijenata tokom lečenja, ali i sposobnosti za vršenje određenih poslova u cilju zaposlenja i bavljenje sudskopsihijatrijskim veštačenjem počinioca raznih prekršajnih ili krivičnih dela. Psihijatri se bave i radom na programima prevencije i zaštite mentalnog zdravlja. 

Neuropsihijatrija je specijalizacija koja je nekada postojala, pa i danas postoje ljudi sa zvanjem neuropsihijatra, ali ona više ne postoji. Postoji zasebno specijalizacija za psihijatra i zasebno specijalizacija za neurologa. Neurolog je doktor specijalizovan u dijagnostici i lečenju bolesti ili oštećenja funkcije mozga a psihijatar je doktor se bavi proučavanjem, prevencijom, dijagnostikom i lečenjem mentalnih poremećaja.
Takođe, možda bi te interesovala i razlika između zanimanja psihologa, psihijatra i psihoterapeuta: 
30063
28.02.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.