Pitanje savetnici

Psihijatrija i defektologija

Ćao, četvrta sam godina srednje medicinske škole i došlo je vreme da odlučim šta ću dalje. Nešto što mi se najviše dopalo kroz praksu je pshijatrija i defektologija. Nisam odličan učenik, jer nisam ljubitelj učenja teorije, ali prakse poprilično. Da li imate neki savet za mene?

1567
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Ćao :) Super je što razmišljaš o tome šta bi volela da upišeš. Imaš još celu godinu pred sobom da definitivno odlučiš. Malo studenata su „ljubitelji“ teorije, uglavnom svi više vole praksu. Međutim, put do dobre prakse jeste preko teorije i iz tog razloga je toliko ima na fakultetima. Svaki fakultet pruža teorijsko znanje koje je dalja osnova za sticanje praktičnog znanja. Za koji god fakultet da se odlučiš, teoriju ne možeš da zaobiđeš :)

Da bi bila psihijatar, potrebno je da završiš osnovne studije medicine koje traju šest godina, zatim odradiš obavezan pripravnički staž i nakon toga upišeš specijalizaciju iz psihijatrije koja traje još četiri godine. Detaljnije o poslu psihijatra pogledaj ovde. Kao što možeš da zaključiš, put je mnogo duži do zanimanja psihijatra. Neophodno je najmanje deset godina školovanja, kao i stažiranje.  

Studije defektologije traju četiri godine. Više o smeru defektologija pogledaj ovde, a o primeru zanimanja ovde. Defektolozi uglavnom rade u ustanovama i centrima za vaspitanje, obrazovanje i rehabilitaciju, razvojnim savetovalištima i klinikama i slično. Bave se proučavanjem i osposobljavanjem za život osoba sa teškoćama u telesnom i psihičkom razvoju, radom sa roditeljima i starateljima dece sa poremećajem u ponašanju, radom sa decom bez roditeljskog staranja, roditeljima kojima je teško da se integrišu u društvo.