Pitanje savetnici

Ekonomija ili Informacioni sistemi?

Od septembra krećem u 4. razred ekonomske škole, smer sam komercijalista. Volela bih da nastavim školovanje na nekom fakuletu ali mi taj pritisak da se bliži izbor i moja neodlučnost stvaraju problem. Ukratko, volela bih da upišem fakultet koji se nadovezuje na moje znanje stečeno u srednjoj školi, s obzirom da sam odličan učenik. Razmišljala sam o Ekonomskom fakultetu, ali me priče iz okoline koje su tipa da ima ekonomista koliko hoćeš obesrabruju i teraju na neku drugu stranu. Čitala sam da je smer poslovni informacioni sistemi na ef u Novom Sadu dosta tražen i razmišljala sam da se odlučim za njega. Stavila sam sve po strani i gledam isključivo sebe, jedini problem mi je što se na tom smeru dosta bave i programiranjem, a ja se do sada nisam sa tim susrela, mada sam spremna da dam sve od sebe da i to savladam. Pitanje je da li je moguće programiranje savladati na faksu bez prethodnog predznanja?

786
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Mislim da je sjajno što uzimaš u obzir više opcija šta bi volela da studiraš. Ukoliko veruješ da si već i sada pronašla u oblasti ekonomije, nema razloga da Ekonomski fakultet ne bude jedna od opcija. Istina je puno ljudi upisuje i završava Ekonomski fakultet svake godine, ali je ekonomska struka vrlo tražena od strane poslodavaca. Ako pogledaš neki od sajtova za zapošljavanje, to ćeš i videti. Takođe, sa ekonomijom možeš da se baviš različitim zanimanjima.

Što se poslovnih informacionih sistema, nisam videla taj smer na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu. Spisak smerova možeš naći ovde. Pronašla sam informaciju da je to predmet u okviru smera Inženjerstvo informacionih sistema na Fakultetu tehničkih nauka. Verujem da je svaki predmet moguće naučiti uz manje ili više truda, i posebno je dobro što već u ovom trenutku kažeš da si spremna da daš sve od sebe. Uvek možeš da kontaktiraš nekoga ko je završio taj fakultet i da zamoliš da podeli iskustvo iz prve ruke u vezi sa pripremom predmeta.