Pitanje savetnici

Kriminalističko policijska akademija ili Pravni fakultet?

Poštovana, zanima me da li mi je bolje da upišem KPA jer mi je želja da budem inspektorka, ili je pošto sam zaista uspešan đak bolje da upišem pravo, smer unutrašnjih poslova? Da li mi to nudi dodatne mogućnosti i kojim poslovima nakon tih studija mogu da se bavim? I da li u inostranstvu mogu imati priznanje za nešto od ova dva fakulteta i mogućnost zapošljavanja? I ako znate nešto o testovima za kpa.

4494
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Baš je lepo što razmatraš dve srodne opcije za upis fakulteta. :)

Kao što verovatno znaš, obe opcije traju četiri godine, ali među njima ipak postoji suštinskih razlika. Nakon završene Kriminalističko – policijske akademije, stiče se zvanje diplomirani kriminalista. Nakon završene KPA, oni se najčešće zapošljavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ukoliko odlučiš da upišeš Pravni fakultet, i kasnije se opredeliš za smer Unutrašnji poslovi, svakako stičeš zvanje diplomiranog pravnika, što znači da bi u budućnosti mogla da konkurišeš za sve poslove koji traže pravnika, bez obzira što bi bila dodatno specijalizovana za neke od poslova u policiji, vojsci ili bezbednosnim agencijama.

Ukoliko razmatraš opciju odlaska u inostranstvo, biće ti potrebna nostrifikacija diplome, kao i da, ukoliko završiš Pravni fakultet, položiš dodatne ispite koji se tiču zakonskih regulative zemlje u kojoj boraviš. Nisam pronašla podatak kakav je slučaj sa priznavanjem diplome Kriminalističko - policijske akademije, verujem da se postupak razlikuje od države do države, tako da možeš da istražiš opcije za priznavanje diplome ako već sada znaš u kojoj zemlji bi volela da živiš i radiš.

Što se tiče testova, potrebno je da kandidati prođu zdravstveni pregled, zatim da urade test psiholoških sposobnosti, i na kraju polože test sposobnosti. Taj treći test se razlikuje od smera za koji se konkuriše, tako da ako se odlučiš za kriminalistiku, potrebno je da polažeš test opšte informisanosti, test srpskog jezika i test određenih bazično-motornih sposobnosti. Ukoliko te zanima smer informatika i računarstvo, ili Forenzičko inženjerstvo, detaljnije o testovima na prijemnom ispitu ćeš naći ovde. Prema informacijama koje sam pronašla, KPA organizuje i pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita, pa ukoliko želiš da se na taj način pripremiš, možeš pisati direktno studentskoj službi da ti daju detaljnije informacije o tome kako se možeš prijaviti. Uvek možeš da kontaktiraš sadašnje ili bivše studente Akademije, koji često imaju svoje grupe na društvenim mrežama, i da ih zamoliš da sa tobom podele lična iskustva sa polaganjem testova.