Pitanje savetnici

Ne mogu da se odlučim između 3 fakulteta

Završavam srednju medicinsku skolu i u velikoj sam nedoumici što se izbora fakulteta tiče. Nekako sam uspela da se ograničim na tri fakulteta, dva koja su usko povezana - Stomatološki i Medicinski fakultet, i treći totalno suprotan, Pravni u Beogradu. Da li mi možeš pomoći oko odluke, nekim prednostima, manama, ličnim utiskom ili na bilo koji drugi način? Hvala unapred!

728
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Nije retko da se razmišlja o različitim opcijama za upis na fakultet, to često znači da nekome više stvari ide od ruke, i da može da se pronađe u različitim oblastima.

Hajde da zajedno pokušamo da razrešimo ovu dilemu. :) Ono što je zajedničko za ova tri fakulteta i zanimanja za koja pripremaju je da podrazumevaju rad sa ljudima, na različite načine. Razmisli o tome na koji način želiš da pomogneš ljudima. Jedna opcija podrazumeva da ćeš raditi u ordinaciji i direktno sa ljudima, sa ne tako ustaljenim radnim vremenom. Druga opcija podrazumeva da ćeš verovatno raditi u kancelariji i pružati pravnu pomoć onima kojima je to potrebno, uz dosta administrativnog posla.

Pretpostavljam da je Medicinski fakultet “logičan” izbor nakon medicinske srednje škole. Ako je to oblast u kojoj si se do sada pronašla, možeš da razmisliš kojom grani medicine želiš da se baviš i da li možeš da zamisliš sebe kao lekara. Medicinski fakultet traži veliku posvećenost i dosta odricanja, s obzirom da studije traju šest godina, i da je nakon toga potrebno završiti pripravnički staž i specijalizaciju. Da bi pojedinac zaista naučio sve što je potrebno da bi nekome pomogao, obavezno je pohađanje predavanja i vežbi. Takođe, posao lekara je često vrlo stresan, i nije neuobičajeno da se radi vikendom, tokom praznika, kao i prekovremeno. Ipak, to je i dalje jedan od najodgovornijih i najhumanijih poziva. Ukoliko možeš da zamisliš sebe kao lekara i spremna si da se posvetiš studijama i kasnije tom poslu, verujem da ti navedene stvari neće predstavljati veliki izazov. :)

Slično je i sa studiranjem Stomatološkog fakulteta. Takođe traži veliku posvećenost, razvijene tehničke i manuelne veštine, i pre svega ljubav prema radu sa ljudima. Ono što je jedna od prednosti ovog zanimanja je ta što, ukoliko želiš, imaš opciju da jednog dana otvoriš svoju stomatološku ordinaciju.

Što se tiče Pravnog fakulteta, on ti daje nešto više opcija za zaposlenje u odnosu na prethodna dva. Možeš raditi kao pravnik, advokat, ili sudija, u odnosu na to da li ćeš polagati pravosudni ispit ili ne. Studiranje Pravnog fakulteta podrazumeva da ćeš se susreti sa mnogo teorije i obimnih knjiga. :). Slično kao i sa Medicinskim i Stomatološkim fakultetom, potrebno je redovno učenje. Neka od predavanja na Pravnom fakultetu nisu obavezna, već samo vežbe, tako da možda lakše možeš uskladiti druge obaveze sa studijama u odnosu na druga dva fakulteta. Ono što je takođe slično je da, pre nego što pronađeš “stabilan” posao u ovoj oblasti, potrebno je da odradiš pripravnički staž.

Razmisli o tome kako zamišljaš svoj idealni radni dan. U kojim situacijama misliš da nekome možeš najviše da pomogneš, šta misliš da od svega može da ti predstavlja veliki izazov, i na koji način možeš da ih prevaziđeš. Sva tri zanimanja mogu se staviti u kategoriju “pomagačkih”, samo je pitanje na koji način to želiš da učiniš. :)