Pitanje savetnici

Dvoumim se između socijalnog rada i geografije

Četvrta sam godina srednje škole smera Ekonomski tehničar. U jako velikoj sam dilemi i slobodno mogu reći i konfuziji oko upisa na fakultet. To je nešto o čemu razmišljam od zabavišta. Mnogo sam se opteretio time. Odličan sam đak kroz celo školovanje (ne 5,00 ali odličan). Od druge godine mi se javila želja za studijama Socijalnog rada. Nekako mogu sebe da

vidim tu i mislim da bih tu mogao dati sve od sebe. Volim da pomažem. Pored toga velika ljubav mi je geografija. Znam da sa njom nema posla, i razumem kakvo je stanje u državi i sve. Ali ne znam kako da se opustim i odlučim

za određeno. Sa jedne strane Socijalni rad gde postoji mogućnost brzog zaposlenja, a sa druge geografija gde postoji mogućnost da se posao uopšte ne nađe. Inače bih jako voleo da ponesem titulu profesora jer mi je to jako fascinantno. Ekonomiju znam da ne želim da nastavim, ne vidim se u tome. Takođe volim i Turski jezik jako. Mada svi govore da posao neću naći i pitaju gde bi uopšte radio. Stvarno ne znam, molim pomoć/savet.

569
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Potpuno je razumljivo što ti je jako stalo da odabereš fakultet i da ti to stvara određeni pritisak. Odluka o izboru fakulteta jeste važna za budući posao, ali imaj u vidu da ta odluka ne mora biti i konačna. :). Ono što je tvoja posebna prednost je i odličan uspeh u školi, tako da zaista možeš da biraš između različitih opcija.

Hajde prvo da pričamo o sigurnosti posla. U ovom trenutku, nijedan fakultet ne garantuje siguran posao, već to zavisi od brojnih faktora, kao što su aktuelna situacija na tržištu rada, potražnja za određenim zanimanjem, ali i kompetencije onoga ko traži posao. Čak ni fakulteti koji se smatraju vrlo perspektivnim, poput onih koji se bave IT-jem, nisu sigurna garancija za dobar posao. Za šta god da se odlučiš, pokušaj da što više radiš na sebi, svojim veštinama, i praktičnom iskustvu koje možeš da stekneš kroz prakse i volontiranja. Konkretna znanja i veštine je ono što tvojim budućim poslodavcima može biti važnije od diplome koje poseduješ, i ono što te može izdvojiti među ostalima. 


Divno je što te zanima socijalni rad, i što si prepoznao kod sebe da voliš da pomažeš drugima. To je pre svega jedno humano zanimanje, gde imaš priliku da zaista pomogneš ljudima koliko je to u tvojoj moći. Sa ovim zanimanjem možeš raditi pre svega u Centru za socijalni rad, ali i u drugim organizacijama i institucijama koje se bave socijalnom zaštitom. Možeš pogledati aktuelne oglase za posao i malo proučiti gde se sve traži socijalni radnik. 

Sa druge strane je geografija, za koju kažeš da ti je velika ljubav. U zavisnosti od smera koji završiš, zavisi i to koliko će biti lako ili izazovno da pronađeš posao. Kao što sam gore napisala, važno je da se što više angažuješ tokom studija i stekneš praktično iskustvo koje će ti značajno olakšati zapošljavanje. Ako je to nešto što zaista voliš, verujem da ti uključivanje u neke van-nastavne aktivnosti ili stručna usavršavanja neće teško pasti. 

Dopada mi se što si posebno izdvojio i titulu profesora. :). Nisam sigurna da li pod ovim smatraš profesora u školi, ili univerzitetskog profesora, ali svakako imaj u vidu da bi ti ta uloga potencijalno donela mogućnost da pomažeš ljudima kroz pružanje pomoći i podrške u učenju. Naravno, treba da budeš svestan da to sa sobom nosi godine učenja i usavršavanja, ali razmisli da li kroz geografiju možeš da "provučeš" i svoju želju da pomažeš drugima. Slično važi i za turski jezik. Ako se odlučiš za Filološki fakultet, kasnije možeš između ostalog raditi i kao nastavnik ili prevodilac gde takođe imaš priliku da nekome pomogneš. :)

Možda će ti koristiti da uradiš testove osobina, veština i interesovanja, koje ćeš pronaći ovde. Na osnovu rezultata testa, dobićeš predloge nekoliko zanimanja koje bi mogao da obavljaš. Možeš napraviti i svoju listu zanimanja koje bi želeo da obavljaš, pa da pokušamo zajedno da razmotrimo opcije. :)