Pitanje savetnici

Upao sam i na fakultet bezbednosti i na defektologiju na budžet, kako da odlučim koji da upišem?

Upao sam i na fakultet bezbednosti i na defektologiju na budžet. Sada se treba odlučiti koji izabrati, neki savet?

723
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, bravo za uspeh na prijemnom ispitu! Verujem da si tome posvetio dosta truda i drago mi je da se to isplatilo. :)

Hajde da pokušamo da razmotrimo ove dve opcije. 

Pre svega, da li si razmišljao kojim bi poslovima želeo da se baviš, s obzirom da ovi fakulteti usmeravaju na poslove u različitim oblastima? Sa jedne strane, posao defektologa je usmeren na direktan rad sa ljudima kojima je potrebna podrška. Zahteva vrlo razvijene komunikacione veštine, strpljenje za ljude sa kojima radiš, i pre svega ljubav prema radu sa ljudima. 

Sa druge strane, poslovi u oblasti bezbednosti zahtevaju odgovornost, analitičnost i timski rad. S obzirom da su tvoji vršnjaci postavljali dosta pitanja na temu Fakulteta bezbednosti, možda će ti značiti da pogledaš neke od odgovora, koje češ pronaći ovde i ovde

Možeš da razmisliš o tome u kakvom okruženju sebe prepoznaješ. Takođe, razmisli i o tvojim interesovanjima i veštinama i na koji način se oni uklapaju u studiranje nekih od ova dva fakulteta. Pored toga, možeš da istražiš i to koliko su ovi poslovi traženi na tržištu rada, tj da pogledaš aktuelne oglase za posao za pozicije u ovim oblastima. Verujem da si do sada proučio i predmete koji se proučavaju na studijama, pa razmisli o tome šta ti se posebno čini interesantno i za šta misliš da bi ti išlo od ruke. 

Odgovori na ova pitanja mogu da ti pomognu da proceniš šta je bolja opcija za tebe i za koji fakultet da se odlučiš. :)