Pitanje savetnici

Kolebam se izmedju Pravnog fakulteta i osnovnih akademskih studija zdravstvene nege na Medicinskom fakultetu

Poštovana, treba mi savet. Već neko vreme razmišljam šta bih mogla da upišem nakon završene srednje škole. Zapravo, kolebam se izmedju Pravnog fakulteta i Osnovnih akademskih studija zdravstvene nege na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.Dopadaju mi se obe opcije, ali nisam sigurna koja bi bila najbolja, te sam odlučila da okušam sreću i spremam se za oba prijemna ispita. Da li mislite da je to moguće u tako kratkom roku? Takodje me zanima šta se polaže na prijemnom za Osnovne akademske studije zdravstvene nege, koja literatura se koristi i da li pored nje postoji zbirka zadataka iz koje se izvlače neki na prijemnom, kao što je slučaj na drugim fakultetima, gde se ona može pronaći? Za prijemni na Pravnom fakultetu sam se već informisala. Hvala Vam unapred.

778
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Mislim da je uvek dobro razmatrati više opcija, posebno ako te obe oblasti interesuju. :)

Odabrala si dve različite oblasti koje usmeravaju na različite poslove, radno okruženje i uslove rada. :). Razmisli o tome koje zanimanje više odgovara tvojim interesovanjima, mogućnostima i veštinama. Zanimanje pravnika traži analitičke, istraživačke i komunikacijske veštine, dok rad u zdravstvu traže veštine poput rada pod pritiskom, organizacione veštine i pre svega, ljubav prema radu sa ljudima. :). Razmisli o tome koji bi ti posao više odgovarao i gde sebe pre vidiš. 

Što se tiče tvog pitanja koje se odnosi na pripremu dva prijemna ispita, mislim da je moguće uz dobru organizaciju vremena. :). Treba da imaš u vidu da će biti potrebno da izdvojiš izvesno vreme i energiju da bi savladila potrebno gradivo i da ćeš morati dobro da organizuješ vreme koje imaš na raspolaganju. Ipak, daleko od toga da je to nemoguće. :)

Prema informacijama koje sam pronašla o prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu, za smer koji tebe interesuje se polažu biologija i hemija ili biologija i zdravstvena nega. Na samom sajtu fakulteta nisam pronašla informacije o tome koja se literatura koristi za prijemni ispit, ali možeš da kontaktiraš direktno studentsku službu fakulteta ili da se raspitaš kod starijih studenata na društvenim mrežama. :)