Pitanje savetnici

Šta konkretno mogu da radim kad završim inženjerski menadžment?

Pozdrav, imam pitanje. Šta konkretno mogu da radim kad završim inženjerski menadžment? Znam otprilike, ali me zanimaju konkretno neki primeri. Takodje koja je razlika izmedju ovog inženjerskog i običnog menadžmenta npr. na Ekonomskog fakultetu? I koji je po Vama bolji, ima veću perspektivu i mogućnost da se pre zaposlim?

1035
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Inženjerski menadžment je više usmeren na delovanje u okviru tehničko-tehnoloških nauka. To znači da ćeš steći praktična znanja kako bi mogla da se baviš npr. logistikom, upravljanjem kvaliteta i rizika, i da se baviš oblastima poput telekomunikacija, IT industrija i slično.
Sa druge strane, menadžment koji se izučava na Ekonomskom ili drugim društvenim fakultetima, je usmeren na delovanje u društveno-humanističkim naukama, i priprema za pozicije kao što su menadžer ljudskih resursa, PR menadžer, itd. 

Svakako, zanimanje menadžera je vrlo prepoznato na tržištu rada. Od tebe zavisi za koju ćeš se oblast oprediliti i šta više odgovara tvojim interesovanjima i sklonostima. U velikoj meri utiče i to u čemu ćeš se usavršavati tokom studija - npr. da li ćeš imati praksu u nekoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom i distribucijom ili ćeš tražiti prakse u oblasti ljudskih resursa. Na kraju, čak i ako se odlučiš za jedan fakultet koji usmerava na određenu oblast, to neće isključiti mogućnost da se baviš i nečim drugim za šta prepoznaš da te više interesuje.