Pitanje savetnici

Do pre neki dan sam mislila da mi je medicinski fakultet jedina opcija...

Dobar dan! Treća sam godina gimnazije i već počinjem da razmišljam o fakultetu. Do pre neki dan sam mislila da mi je medicinski fakultet jedina opcija, dok nisam uradila testove na vašem sajtu i upoznala se malo bolje sa menadžmentom. Sada nastaje pitanje koji fakultet je bolje upisati. Medicina mi najveći problem stvara oko pitanja da li ja uopšte mogu da gledam takve prizore kakvi se javljaju, ali posao psihijatra mi je oduvek delovao zanimljivo. Za menadžment se sve više interesujem i nekako sebe vidim u tom poslu. Tako da sada ne znam kako se opredeliti za neka od ova dva fakulteta.

962
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala šta te interesuje i dobro je što imaš više opcija. :)

Odabrala si dve veoma različite oblasti, i svaka od njih ima svojih prednosti. Oblast medicine podrazumeva veoma veliku odgovornost i posvećenost studijama, a kasnije i radu. Činjenica je da se studenti susreću sa različitim situacijama i bolestima, ali to je sve u cilju kako bi naučili da jednog dana pomažu drugima. Da bi se došlo do pozicije psihijatra, potrebno je završiti integrisane studije medicine, koje traju šest godina, zatim prođeš kroz pripravnički staž, i onda upišeš specijalizaciju iz psihijatrije koja traje još četiri godine. Zanimanje psihijatra jeste vlo interesantno, i daje mogućnost da se puno toga uči, kao i da se pomaže drugima, ali treba da imaš u vidu sve prethodne korake koje treba obaviti da bi se došlo do toga. 

Što se tiče menadžmenta, to je jedna vrlo opšta oblast koja priprema za rad u različitim sferama. :). Da li si razmišljala o nekom specifičnom zanimanju u okviru menadžmenta, npr. menadžeru ljudskih resursa ili PR menadžeru? Znanja koja možeš da stekneš tokom studija menadžmenta mogu biti primenljiva za različite poslove, pa je važno da razmisliš i još nekim stvarima koje su ti važne a tiču se budućeg zanimanja. Npr. da li želiš da radiš direktno sa ljudima, da li želiš da pomažeš ljudima, da li vidiš sebe na liderskoj poziciji, da li bi želela da se baviš organizacijom, da li si kreativna i da li želiš da na svom radnom mestu možeš da ispoljiš svoju kreativnost.... Odgovori na ova pitanja mogu da ti pomognu da prepoznaš još neke osobine i interesovanja koja su važna za odabir fakulteta i kasniji posao. :). Takođe, menadžment se proučava na nekoliko fakulteta, tako da imaš nekoliko opcija u skladu sa tvojim potrebama i interesovanjima. 

Takođe, s obzirom da si pomenula posao psihijatra i posao menadžera, da li si razmišljala o nekim alternativnim zanimanjima? Zanimanje psihijatra podrazumeva rad sa ljudima sa psihološkim teškoćama, kao i rad psihologa i/ili psihoterapeuta, koji to rade u nešto drugačijim uslovima. Takođe, mnogi psiholozi rade kao menadžeri ljudskih resursa gde se bave razvojem zaposlenih ili selekcijom zaposlenih za određena radna mesta. Da li si možda razmišljala o psihologiji kao opciji, s obzirom da te ona može pripremiti i za "pomagačka" zanimanja, ali i za upravljačke radne pozicije? Naravno, svakako treba da razmisliš o tome koliko je to u sferi tvojih interesovanja, i koliko to odgovara tvojim potrebama i mogućnostima.