Pitanje savetnici

Studiranje u zemlji ili Americi

Treća sam godina. U prve dve mi je prosek bio oko 4,70. Interesuje me nauka (hemija, biologija, psihologija, sociologija, računari),{nikako istorija, filozofija, politika..}, muzika i umetnost (završio O muzičku školu), ali i ekonomija i biznis. Naime, voleo bih da nekad imam svoju firmu.

Najvise od svega mrzim reprodukovanje napamet naučenog materijala bez ikakve logike, ali bojim se da je to karakteristika nasih fakulteta. Voleo bih da studiram u Americi (pre svega zbog velikog broja izbornih predmeta i fleksibilnosti), ali naravno novac je problem kao kod mnogih :-). Najlakše bi mi bilo da se bavim naukom (hemijom), jer već imam neke istraživačke projekte, ali takva karijera i posao su monotoni i ne preterano zanimljivi, život postaje dosadan, a nije preterano ni isplativo...

Što se tiče naših fakulteta, razmišljam o FON-u, farmaciji, biohemiji, genetici, pa bih vas zamolio za vaše mišljenje o tome šta bi najviše odgovaralo mojim željama. U svom budućem zanimanju mi je najbitnije da imam vremena za sebe i da postoji određena fleksibilnost i "snizen" pritisak.

Molio bih vas i da me uputite na neke stipendije (sajtove) i da mi kažete, koliko je u vašoj moći, o kriterijumima za dobijanje istih.

1352
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Tvoje pismo je puno pitanja i dilema:) zaista veliki izazov. Mislim da bi ti za početak bilo korisno da sva ta pitanja i dileme svedeš na manji broj ili da pokušaš nekako da ih razvrstaš i lakše se nosiš sa njima.

Jedna od dilema jesu studije u SAD ili kod nas. Za studije u Americi bi trebalo već da počneš da se raspituješ, da saznaš šta ti je sve neophodno od dokumenata, testova.... i naravno da počneš da se raspituješ o stipendijama. Mislim da je moguće obezbediti stipendiju, zato što znam dosta učenika koji su to uspeli. Nekada je najlakše ako se baviš nekim sportom pa da dobiješ tu sportsku stipendiju za učestvovanje u timu. Mislim da je moguće, ali je neophodno dosta truda.

Takođe je neophodno izabrati koledž iz mase koji su u ponudi. Takođe bi trebalo da znaš da su šanse za potpunu stipendiju manje nego za delimičnu (koja je očiglednija opcija).

Paralelno možeš da razmišljaš o alternativi. Tj. fakultetu kod nas koji bi zadovoljio tvoja očekivanja. Što se tiče toga da je hemija loša perspektiva, nisam sigurna koliko se sažem sa tobom. Poebno kao opcija za inostranstvo. A to koliko je neko zanimanje dosadno, to je isto diskutabilno. To zavisi od toga šta je za tebe monotono i dosadno.

Većina naučnika koja svoje vreme provodi istražujući u laboratoriji ili iščitavajući literaturu i pišući nove knjige, nalazi neverovatno uzbuđenje i zadovoljstvo u tome što radi. Dakle to je krajnje individualna stvar.

O stipendijama nisam dovoljno informisana. Pokušaj da saznaš nešto na forumima ili na Infostudu, a na ovom hrvatskom sajtu imaš dosta korisnih informacija o celom procesu, ne možeš da se prijavljuješ, ali možeš da naučiš ponešto. Evo još jednog spiska sajtova koji sam ja dobila od osobe koja se bavi stipendijama, nisam sigurna koliko su korisni, ali ti ih prosleđujem ipak:

Ako se ipak odlučiš za inostranstvo, ja znam načelno kako funkcioniše ceo proces i mogu da te uputim u faze. U principu bi ti pomoć nekoga ko to radi bila korisna (mada kod nas svi naplaćuju te usluge), ali mnogi đaci uspeju i sami da prođu kroz taj proces. Na našem sajtu imaš jedan tekst o tome.