Pitanje savetnici

Čime mogu da se bavim u budućnosti?

Poštovana, našla sam Vas slučajno, treba mi stručan savet vezano za moju buduću karijeru i to čime ću se baviti u budućnosti. Završila sam osnovne studije 4 godine i diplomirala socijalni rad. Sada odradjujem praksu vezano za taj smer, ali nisam zadovoljna svojim zvanjem , pa bih da se doškolujem i možda se bacim na neko učenje gde bih mogla privatno da radim nešto svoje. To bih volela, da sam neovisna. Kojim putem da podjem, imate li neki predlog za mene? Hvalaaa

854
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odlučila da nastaviš sa svojim školovanjem i usavršavanjem, to je uvek dobra opcija :)

Da li si razmišljala o tome čime bi konkretnije volela da se baviš? Koje su to oblasti koje ti se čine interesatnim i gde možeš da zamisliš sebe? Mnogi mladi se odlučuju za preduzetničke vode, ali je jako važno da definišeš šta bi volela da radiš :). Ako sam dobro razumela, tvoja želja je da budeš nezavisna, ali šta ti podrazumevaš pod time? Da li je reč o finansijskoj nezavisnosti ili želiš da budeš “sama svoj gazda”? Da li je tvoja želja da budeš preduzetnica ili ti se interesantnijim čini opcija za tzv. freelancing, koja takođe daje dosta nezavisnosti?

Navela si da nisi zadovoljna svojim trenutnim zvanjem. Da li to znači da želiš da se prekvalifikuješ za neko drugo zanimanje, ili želiš da ostaneš u oblasti društveno-humanističkih nauka? Šta bi tačno podrazumevao tvoj rad? Da li pod time podrazumevaš direktan rad sa ljudima, administrativni posao, neke uslužne delatnosti, ili pak nešto četvrto? Takođe, o kojim opcijama za dodatno učenje razmišljaš? Da li je to drugi fakultet, ili recimo neki kraći kurs koji bi trajao par mesec? Šta je ono u čemu si do sada prepoznala da si dobra i što bi volela da pretvoriš u svoje buduće zaposlenje?

Ne postoji univerzalan odgovor šta je dobra opcija, s obzirom da svako od nas ima svoje želje, interesovanja, sposobnosti i mogućnosti. :). Ukoliko govorimo o zanimanjima koja nisu vezana za fiksno radno vreme, i među njima postoji zaista širok izbor. Mnogi ljudi su prepoznali da su sjajni pružaoci podrške, pa su se odlučili za zanimanje psihoterapeuta, dok su drugi odabrali zanimanje grafičkog dizajnera. Složićeš se da oba ova zanimanja mogu da se obavljaju prilično samostalno i ne moraju biti vezana za jednog direktnog poslodavca, ali su zaista vrlo različita i podrazumevaju potpuno drugačije radne zadatke :). Zato bih volela da razmisliš o nekim od ovih pitanja, i odgovori na njih će ti možda pomoći da bliže definišeš šta je ono što je dobro za tebe. Na raspolaganju su ti i naši testovi osobina, veština i interesovanja, pa možeš i njih da uradiš ukoliko misliš da su potrebni neki dodatni inputi. :)

Ukoliko odrediš nekoliko konkretnijih opcija, možemo zajedno da razmotrimo različite mogućnosti. :)