Pitanje savetnici

Čime se baviti

Idem u srednju medicinsku skolu, smer farmaceutski tehničar. Ja bih raznim stvarima želela da se bavim ali najviše bih volela da budem učiteljica, samo nisam baš u to sigurna pošto se teško dolazi do posla. Takodje želela bih da budem i tv voditelj, želela bih i glumom da se bavim, takodje bih želela i višu medicinsku. Šta mi Vi preporucujete, čime mogu da dodjem do zaposljenja?

795
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Sva zanimanja koja si odabrala su vrlo zanimljiva, i sa svakim od njih možeš da pronađeš različite opcije za zapošljavanje. :)

Hajde da krenemo redom - za posao učiteljice ti je potrebno da završiš neki od učiteljskih ili pedagoških fakulteta. Koliko je vremenski potrebno da se dođe od studija do posla dosta zavisi i od drugih faktora, npr. kolika je potreba za ovim kadrom u određenoj lokalnoj zajednici. U nekim lokalnim zajednicama nema potrebe za ovim profilom, a u nekima je velika potražnja za učiteljima. Posao učitelja ima brojne prednosti, posebno ako si osoba koja uživa u radu sa ljudima i sa decom i ima sklonosti ka humanističkim zanimanjima. :). Sa druge strane, kada je reč o TV voditeljima, oni nisu nužno uvek po zanimanju novinari, ali studije novinarstva te u velikoj meri mogu pripremiti za ovaj posao. Pored formalnog obrazovanja koje bi stekla na fakultetu, važno je i da tokom studija budeš aktivna i da se angažuješ u različitim praksama, volontiranjima i kroz druge načine kako bi stekla više praktičnog iskustva, povezala se sa ljudima iz ove oblasti, i obogatila svoju radnu biografiju. 
Kada govorimo o glumi, da li si razmišljala o glumi u pozorištu, na malim ekranima…. ? Za poslove u ovoj oblasti priprema Fakultet dramskih umetnosti, i on organizuje nešto drugačiji prijemni ispit u odnosu na druge. Više o tome možeš da pronađeš ovde
Na kraju kada je reč o upisivanju više medicinske škole, da li si razmišljala o tome koji bi smer volela da upišeš i u kom pravcu bi volela dalje da se usavršavaš?

Kada je reč o tome šta je najbolje da upišeš, da li si razmišljala o tome šta najviše odgovara tvojim veštinama, osobinama i interesovanjima? U kakvom okruženju bi najviše volela da radiš? Da li ti više znači određena stabilnost kakvu bi ti dao posao učitelja ili dinamiku koju bi ti donela gluma? Takođe, možda u odluci o tome šta je najbolje za tebe mogu da ti pomognu i testovi znanja, veština i osobina koje možeš da pronađeš na linku ovde. :). Za koje god zanimanje da se odlučiš, važno je da znaš da će ti pored diplome fakulteta/visoke škole u velikoj meri značiti i učešće u praksama i drugim oblicima usavršavanja, koja će ti pomoći da stekneš dodatna znanja, upoznaš stručnjake iz različitih oblasti, i unaprediš sebi šanse da brže dođeš do prvog posla. :)