Pitanje savetnici

Neodlučnost oko fakulteta

Zdravo. Počeću odmah sa mojim problemom. Dvoumim se mnogo. Naime, ja sam smer tehničar obezbedjenja, četvrti stepen srednje škole, izabrala sam taj smer jer ima raznolikih predmeta od ekologije, ekonomije, prava, administracije pa sve do sistema bezbednosti i zaštite na radu. Mnogo volim svoj smer i izabrala sam ga da bi videla kakvo je sve to. Sada sam četvrti razred i kroz školovanje sam se dvoumila izmedju psihologije i prava. Nekako sam i sazrela kao osoba, i sada pred kraj sam odlučila da ipak želim da upišem Fakultet bezbednosti, privlače me predmeti, i sama procena rizika je interesantna, upoznata sam sa tim, zanima me i smer ljudskih resursa. Jedino što me zanima za Pravni fakultet je to što uvek ima da se nadje neki posao posle njega, sekretari uvek trebaju i mogu se zaposliti gde god ima pravni sektor, posao profesora čak, ali nekako me ne privlači. Što se psihologije tiče, tu se dvoumim. Ja sam osoba koja ima empatije i brine za druge po prirodi, analiziram stalno i pronalazim tačan koren nekog našeg kompleksa ili radnje, to je ono što čini moje ja, nekad razmišljam da bi bilo šteta da to ne iskoristim, samo što sada ne vidim sebe kao psihologa, imam osećaj da sam to stalno i da konstantno dajem neke savete i sebi i drugima. Da li bi bilo šteta da to neiskoristim? Ne znam da li bih uradila dobro test opšte informisanosti. Prirodne nauke mi ne idu, za psihologiju sam čula da postoje neki proračuni, psihometrija, statistika (profesorka psihologije mi je isto rekla da ima malo matematike)...ali onda neki proračuni moraju postojati i u proceni rizika, jer se uključuje svaka pretpostavka rizične situacije (kvarovi, merenja, hemijske reakcije čak itd.). Za defektološki sam skoro saznala, nisam dovoljno upoznata sa tim, a biologiju sam slabo imala kao predmet pa mislim da bi mi bilo teško da spremim prijemni, za to ne znam, iako mnogo volim decu. Kad sve ovako obuhvatim volim i bezbednost i psihologiju, ali sam jako neodlučna. Za oba sam vezana, a jedno ću morati da izaberem. Jedno je moja priroda, a drugo je moje interesovanje i struka koja mi je poznata. Možda je analiziranje i opažanje dobro u proceni rizika? Kakve osobine treba da posedujem za ove oblasti rada? Nadam se da ćete mi pomoći. 

470
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! Drago mi je da si se pronašla u onome što si izabrala da učiš u srednjoj školi i što imaš širok spektar interesovanja za dalje usavršavanje!

Na našem sajtu BOŠ Karijera postoje testovi osobina, veština i interesovanja koji ti mogu pomoći u odlučivanju ali i baze zanimanja koje ti dodatno mogu približiti osobine i veštine koje su potrebne za rad na određenim pozicijama koje te zanimaju. 

Što se tiče pravnog fakulteta i velike potražnje pravnika na tržištu rada, to je istina. Međutim, nisu pravnici jedini koji lako dobijaju posao. Ukoliko budeš vredno učila i usavršavala svoja znanja i veštine u vannastavnim aktivnostima ili kroz praksu, tvoja konkurentnost na tržištu rada biće veća, što povećava mogućnost lakog zapošljavanja!

Sve u svemu, važno je biti svestan svojih mogućnosti, što je slučaj sa tobom, ali vredno raditi na njima jer je upravo konstanstno usavršavanje ključ uspeha!

Što se tiče defektološkog fakulteta, više informacija o studiranju možeš dobiti na njihovom sajtu, dok se sa opisom posla nakon završene defektologije možeš upoznati na našem sajtu BOŠ karijera

Nadam se da sam ti bila od pomoći i ukoliko imaš još nekih pitanja slobodno mi piši!