Pitanje savetnici

Dalje skolovanje

Poštovanje, trenutno sam četvrta godina gimnazije, bliži se upis na fakultete, medjutim ja i dalje nisam siguran šta želim, i nikako da dobijem neku ideju. Od stvari koje me zanimaju tu su popravka mobilnih uredjaja, možda nešto vezano za ekonomiju i slično... Imate li ikakav savet šta dalje da radim, pao mi je na pamet Megatrend, odsek za poslovne studije, medjutim nisam siguran.

399
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Razumem da danas postoji puno mogućnosti i da nije lako odlučiti čime se želimo baviti.

Ono što bih ti pre svega preporučila, jeste da odradiš testove osobina, veština i sposobnosti koji će ti pomoći da prepoznaš svoja interesovanja i sposobnosti. Nakon toga, možeš pogledati našu bazu zanimanja gde na osnovu opisa različitih vrsta poslova možeš pronaći nešto što te zanima, te na osonovu svega toga odlučiti koji fakultet želiš da upišeš. Pregled svih fakulteta i visokih škola koji možeš naći na našem sajtu u adresaru državnih i privatnih fakulteta i visokih škola, može ti pomoći u donošenju konačne odluke. 

Što se tiče opcija koje si ti naveo, mogućnosti su sledeće:

Akademija Oxford nudi kurs za servisera mobilnih telefona koji ti može pomoći da ovladaš potrebnim veštinama za taj posao. 

Kada je u pitanju ekonomija, Ekonomisti svoje poslove mogu obavljati u veoma različitim delatnostima: oni proučavaju troškove i učinke proizvodnje, raspodelu i potrošnju proizvedenih roba i usluga, skupljaju i analiziraju podatke, prate i prognoziraju ekonomske trendove, mogu raditi u preduzećima, bankama, osiguravajućim društvima, investicionim fondovima, sindikatima, vladinim organizacijama.

Kako bi se bolje upoznala sa studijskim programom ekonomskog fakulteta u Beogradu, u produžetku ti ostavljam sledeći link: https://www.ekof.bg.ac.rs/studije/osnovne/studijski-programi/

Što se tiče Megatrenda, na Fakultetu za poslovne studije osposobljavaju se finansijski menadžeri, knjigovođe, računovođe…

Ovaj fakultet koji se nalazi u Beogradu nudi dve vrste studijskih programa:

- Osnovne akademske poslovne studije – upisaće 500 studenata

 - Osnovne akademske poslovne studije na daljinu – upisaće 80 studenata (Stručni naziv: diplomirani ekonomista (240 ESPB))

- Osnovne poslovne strukovne studije – upisaće 180 studenata

 - Poslovne strukovne studije – studije na daljinu – upisaće 54 studenta (Stručni naziv: strukovni ekonomista (180 ESPB))

Više informacija možeš dobiti ako pozoveš njihovu studentsku službu. Brojevi telefona su u nastavku: 011/220 30 29; 220 30 25; 220 30 26

Fakultet za poslovnu ekonomiju koji se nalazi u  Valjevu nudi sledeći studijski program:

- Međunarodna poslovna ekonomija – upisaće 60 studenata (Stručni naziv: diplomirani ekonomista (240 ESPB))

 Informacije na tel.: 014/293 270; 014/293 271

Fakultet za poslovne studije u Požarevcu nudi:

- Osnovne akademske studije – Ekonomija – upisaće 60 studenata (Stručni naziv: diplomirani ekonomista (240 ESPB))

 Informacije na tel.: 012/555 234; 012/557 123

Fakultet za poslovne studije u Vršcu nudi:

- Osnovne akademske studije – Poslovna ekonomija – upisaće 60 studenata (Stručni naziv: diplomirani ekonomista (240 ESPB))

 Informacije na tel: 013/831 330