Pitanje savetnici

Da li mogu ako se prebacim iz elektrotehnicara multimedije u ekonomskog tehnicara u drugoj godini (srednja skola), i zavrsim do kraja taj smer, da idem na fakultet koji je vezan samo za multimediju bez elektrotehnike?

Zdravo! Da li mogu ako se prebacim iz elektrotehnicara multimedije u ekonomskog tehnicara u drugoj godini (srednja skola), i zavrsim do kraja taj smer, da idem na fakultet koji je vezan samo za multimediju bez elektrotehnike? Inace, imam potpuno iskustvo za multimediju i samo zbog toga sam upisala taj smer, ali na kraju je ispalo da me elektrotehnicki deo ne zanima, pa zelim da isporbam ekonomiju, ali se plasim da ne mogu posle ici na fakultet vezan samo za multimediju ako nemam sva 4 svedocanstva iz ovog smera u kojem sam trenutno (Elektrotehnicar multimedija). Nije toliko bitno, ali zelja mi je da idem na akademiji umetnosti u Novom Sadu, program ne znam jos uvek koji, ali mozda bih i jos jedan fakultet pored tog, ali nisam sigurna.

581
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Imam dobre vesti! Prema informacijama koje smo našli, za studijski program Multimedijalna režija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu mogu konkurisati kandidati sa završenim srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju svih struka i smerova. Tako da nije potrebno da se prebaciš na smer ekonomski tehničar kako bi upisala fakultet koji želiš. 

Naravno, pored završenog srednjoškolskog školovanja, upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija je uslovljen polaganjem prijemnog ispita. Više informacija o tome šta je sve potrebno za upis i koliko se studenata upisuje u prvu godinu možeš pronaći u njihovom ovogodišnjem konkursu, dok više informacija o tome kako izgleda studijski program Multimedijalna režija možeš pronaći ovde. Važno je da znaš da se broj studenata koji se upisuje u prvu godinu kao i školarina i uslovi mogu menjati iz godine u godinu.

Ukoliko i pored mogućnosti da upišeš željeni fakultet nakon završetka smera elektrotehničar multimedije želiš da se prebaciš na smer ekonomski tehničar, najbolje je da odeš do direktora škole i raspitaš se o mogućnostima i proceduri, jer ti on može dati najtačnije informacije. 

Ukoliko želiš da istražiš još neke opcije, na našem sajtu BOŠ karijera možeš pronaći adresar državnih i privatnih fakulteta i visokih škola kao i bazu zanimanja koji ti mogu pružiti korisne informacije.