Pitanje savetnici

Šta upisati?

Učenica sam četvrte godine u gimnaziji i još uvek ne znam šta da upišem. Želim da budem profesor, volim društvene nauke i rad sa ljudima, mladima i decom. Razmišljam o upisu na filozofski fakultet ali nisam sigurna koji smer bi mi najviše odgovarao(znam sigurno da ne želim strane jezike i istoriju) ali razmišljam između andragogije, klasične nauke, pedagogije, sociologije, psihologije, novinarstva, filozofije, odnosa sa javnošću. Na internetu sam našla informacije da nakon filozofskog fakulteta postoje brojne mogućnosti i brojna zanimanja kojima bih mogla da se bavim ali nisam uspela da nađem konkretno koji smer pruža koje mogućnosti. Zanima me koji od ovih smerova je najperspekttivniji i koji nudi najviše mogućnosti za zaposlenje a koji najmanje? Koji smer nudi koje mogućnosti? I još jedno pitanje je da li bi perspektivnije bilo da upišem fakultet političkih nauka i da li on pruža više mogućnosti od filozofskog fakulteta? Hvala unapred na odgovoru

386
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je što razmatraš različite opcije, to je uvek dobra opcija :) 

Za početak je važno da znaš da perspektiva svakog fakulteta dosta zavisi od toga koliko mi iskoristimo mogućnosti koje imamo. To znači da je važno da pored teorijskog znanja koje stičemo na fakultetu, aktivno radimo i na razvijanju veština kroz prakse, volontiranja i druga stručna usavršavanja. Pored toga što ti daje mogućnost da obogatiš svoj CV, daje ti i mogućnost da stekneš nove kontakte, razviješ praktične veštine i upoznaš se sa različtim ljudima koji kasnije mogu biti vrlo značajni za dobijanje i prvog posla. U tome ti mogu pomoći fakultetski ili univerzitetski centri za razvoj karijere, ali pored toga možeš i sama da istražiš gde sve postoje mogućnosti za praksu. :)

Što se tiče Filozofskog fakulteta, on zaista daje brojne mogućnosti - od rada u državnim institucijama (recimo u školama, ministarstvima, različtim vladinim telima…), nevladinim organizacijama, do različitih naučnih instituta ako se odlučiš za naučni rad, do rada u kompanijama (najprepoznatljivije zanimanje bi možda bio HR menadžer). Neke od opcija takođe možeš da pogledaš ovde. Ove informacije su okvirne i neki detalji mogu zavisiti od same institucije/organizacije/kompanije. Verujem da je bilo izazovno naći specifična zanimanja nakon svakog smera, obzirom da se neki poslovi mogu obavljati nezavisno od toga koji je smer završen. (recimo u nevladinom sektoru, ukoliko neko radi sa mladima, to može i sa završenom psihologijom, i sa pedagogijom i sa sociologijom)

Slična situacija je i sa Fakultetom političkih nauka, obzirom da i on u zavisnosti od smera daje različlite mogućnosti. Neke od mogućnosti možeš da pogledaš na linku ovde.  

Generalno, teško je govoriti da li je neki fakultet perspektivniji u odnosu na drugi, pošto se u praksi dešavaju različiti scenariji - recimo da neko upiše fakultet koji se smatra vrlo perspektivnim, a da ne bude zadovoljan kasnijim zaposlenjem, ili obrnuto, da se neko odluči za manje “popularan” fakultet ili smer, i da brzo i lako dođe do prvog posla. S tim u vezi, ako želiš da istražiš opcije, pokušaj sa pretražiš određena zanimanja koja ti se učine interesantnim, kao i programe samih smerova i da uporediš šta je ono što najviše odgovara tvojim potrebama i željama. Takođe, pored toga možeš i da istražiš trenutno najtraženije pozicije na sajtovima za zapošljavanje, kako izgleda opis posla, i šta od toga tebi deluje najprimamljivije :)