Pitanje savetnici

Pronaci sebe

Imam 31 godinu. Zavrsila sam srednju Ekonomsku skolu i nakon toga Pravni fakultet. Trenutno na porodiljskom. Za ovo vreme sam shvatila da apsolutno nezadovoljstvo osecam na poslu, ni pravo ni ekonomija nisu nesto sto me cini srecnom iskreno zalim za izgubljenim godinama i sto sam to zavrsila. Znam da ne mogu vratiti vreme ali kako cu biti dobra svom detetu ili primer dok radim posao koji ne volim idem u grcu na posao nezainteresovana sam za njega. Oduvek sam se zelela baviti necim gde bih mogla pomagati ljudima. Mozda bas i u obliku slusanja njih ili davanja saveta. Od kad imam dete privukao me je rad sa decom i volela bih njima nekako pomagati. A sad sta bi to moglo biti gde otici a da ne moram jos da zavrsavam jedan fakultet Ili ipak ako zelim promenu cu morati? Najdrazi hobi mi je citanje knjiga. Volela bih i fleksibilno radno vreme da bih bila tu za svoje dete. 

525
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Tvoja situacija nije nimalo neuobičajena i često se dešava da u periodu i nakon završenih studija shvatimo da to nije oblast koja nas usrećuje i kojom želimo da se bavimo. Na sreću, postoje brojne mogućnosti prekvalifikacije u drugim oblastima, što kroz kurseve, što kroz formalno obrazovanje. U društvu postoji puno uspešnih ljudi koji su u odraslom dobu odlučili da promene svoje poslove i postali jako uspešni u nekim potpuno drugim oblastima. 

Za početak, pokušaj da razmisliš koji posao odgovara tvojim trenutnim aspiracijama? Možeš da istražiš nekoliko platformi za traženje posla, i da vidiš koje su to pozicije koje ti se čine interesantnim. Da li možda već sada imaš neke ideje na umu koji bi to posao bio? Kao podršku tom procesu, možeš da istražiš bazi zanimanja na linku ovde i da istražiš koja sve zanimanja postoje na tržištu rada,a odgovaraju onome što ti želiš. 

Kada definišeš neke od opcija, razmisli o tome šta podrazumeva svaka od njih u kontekstu dokvalifikacije ili prekvalifikacije. Da li neka zanimanja traže specifičan fakultet, ili za početak mogu biti dovoljne i obuke, i gde su one dostupne. Važan element koji treba da imaš u vidu su i realne mogućnosti i potrebe. Proces promene zanimanja ili dodatnog usavršavanja uvek traži dosta vremena i energije, pa razmisli o tome šta bi u tvom slučaju moglo da bude najefikasnije. Recimo, ukoliko se odlučiš za još jedan fakultet, šta će to značiti za tvoj svakodnevni život, ili ukoliko se odlučiš za kurs/obuku, kako će se druge stvari organizovati... Važno je da znaš da, iako te promene nisu lake, zahtevaju dosta odricanja, drugačiju organizaciju vremena, i umeju da budu i stresne, na dugoročnom nivou su vrlo isplative, posebno ako ti je jedan od ciljeva da budeš i uzor svom detetu i da zaista uživaš u svom poslu :). 

Takođe, potpuna promena zanimanja ne mora da bude jedina opcija - postoji puno mogućnosti za pomaganje ljudima i kroz lično angažovanje. Postoje brojna udruženja koja se bave direktnom podrškom kojima često trebaju volonteri za različite aktivnosti. Možeš da se raspitaš u tvom gradu da li postoji neka organizacija kojoj bi značio dodatni par ruku, ili možda neko iz tvog okruženja ima slične želje, pa je raspoložen da zajedno sa nekim pokrene različite aktivnosti. :)