Pitanje savetnici

Propedevtike

Zdravo, ja sam završila Prvu kragujevačku gimnaziju, a sada sam student treće godine Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, na smeru Menadžment. Kada sam upisivala fakultet, bila sam veoma nesigurna oko izbora, a takođe je tada i tek počela korona, pa sam išla linijom lakšeg otpora i upisala Ekonomski fakultet, prijemni je bio prelak, i lagano sam upala. To nikada nije bila moja ljubav, ali u tom trenutku nisam znala šta želim da studiram pa sam izabrala ovaj fakultet. Sada sam treća godina, na budžetu, sve ispite redno dajem i ide mi odlično. Međutim, uopšte ne volim ovaj fakultet, ne ispunjava me i ne bih volela da se bavim ovime. Volela bih da upišem studije Psihologije, jer me veoma zanima Psihoterapija. Godinama sam se pronalazila i konačno sam shvatila da bih volela da postanem Psihoterapeut. Međutim, naravno, zbog finansijskih sredstava, pritiska okoline, nepodržavanja, plašim se da batalim studije Ekonomije i upišem Psihologiju. Ali, istraživanjem po netu sam naišla na kurs Propedevtike koji omogućava polaganje diferencijalnih ispita za edukaciju Psihoterapije. Takođe, na nekim sajtovima Psihoterapije videla sam da postoje npr. pravnici koji pohađaju edukaciju o Psihoterapiji. Moje pitanje za vas je, da li znate nešto više o tome? Da li nakon završenog Ekonomskog faksa mogu postati Psihoterapeut pohađanjem diferencijalnih ispita - Propedevtike ili na neki drugi način?

326
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pre svega, drago mi je da si pronašla ono što voliš i čime bi želela u životu da se baviš!

Dobra stvar je to što ti polaganje ispita na Ekonomskom fakultetu ide dobro, što otvara mogućnost da u narednih godinu dana, ukoliko nastaviš sa studijama,pronađeš oblast Menadžmenta koji te zanima i kojim bi želela da se baviš. 

Prema informacijama koje smo našli, uslov za upis na edukaciju za psihoterapeute je završen medicinski ili neki od humanističkih fakulteta (psihologija, andragogija, defektologija, socijalni rad), međutim, postoji i mogućnost polaganja diferencijalnih ispita. Završavanjem kursa Propedevtike, koji te sprema za polaganje diferencijalnih ispita, stičeš mogućnost da upišeš master psihologije, nakon čega možeš da upišeš eduakaciju za psihoterapeuta.

Na kraju, postoji i mogućnosti spajanja psihologije koja te zanima i menadžmenta koji trenutno studiraš. Na trećoj godini Ekonomskog fakulteta imaš predmet Menadžment ljudskim resursima. Šta misliš o tom predmetu, da li ti se dopada? Menadžment ljudskim resursima predstavlja upravo spoj menadžmenta i psihologije, a opis posla kojim ćeš se baviti ako se opredeliš za tu oblast možeš pronaći ovde

Nadam se da sam ti pomogla i ukoliko imaš još nekih nedoumica slobodno mi piši, možemo zajedno da prodiskutujemo o tome!