Pitanje savetnici

Odabir fakulteta

Zdravo. Završavam četvrtu godinu gimnazije i i dalje nisam odlučila šta da studiram. Izuzetno sam loša u prirodnim naukama i ne volim ih, za razliku od društvenih. Interesujem se za psihologiju, zašta me brine velika konkurencija i pronalazak posla; nadarena sam za crtanje, te sam razmišljala o studiranju likovnih umetnosti, ali to ne mogu novčano pruštiti (malo njih primaju na budžet); oduvek sam lako učila jezike, ali ne znam koliko je takva struka isplatljiva; razmišljala sam i o Kriminalističko-policijskom univerzitetu ali nisam sigurna da li su fizičke predispozicije od ključnog značaja. Poslednje opcije su mi književnost (koju takođe volim ali ne bih se njome bavila u životu) i eventualno obuka za posao stjuardese. Da li mi se isplati da radim prijemni za više fakulteta? Volela bih da čujem Vaše mišljenje i veoma cenim bilo koju vrstu pomoći. Hvala unapred, pozdrav!

221
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Za početak bi bilo dobro da razmisliš gde sebe vidiš u budućnosti – u kakvom okruženju radiš, gde radiš, sa kim radiš, kako postižeš balans između posla i slobodnog vremena. U tome ti mogu pomoći naši testovi osobina, vešina i interesovanja, kao i baza zanimanja, gde ćeš moći da se upoznaš sa opisom različitih poslova. 

Hajde sada da razmotrimo ponuđene opcije:

Tačno je da dosta njih konkuriše za studijski program Psihologija, međutim, to ne znači da ti nećeš uspeti da upišeš taj smer, ukoliko  budeš uložila malo više vremena i energije u spremanje prijemnog ispita. Ukoliko je to nešto što zaista voliš i u čemu se pronalaziš, vredno je uložiti dodatni napor. Evo nekih primera gde bi mogla da radiš nakon zavšene psihologije: u školi kao školski psiholog, u domu zdravlja ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, na klinici za mentalno zdravlje,na klinici za odvikavanje od bolesti zavisnosti,u marketinškoj agenciji, u agenciji za odnose sa javnošću (PR agencija), u nevladinoj organizaciji (NGO/NVO), u «hed hanting» agenciji - agencija preko koje se ljudi zapošljavaju i preko koje firme nalaze radnike, u bankama, velikim kompanijama, holdinzima, manjim fimama kao stručnjaci za ljudske resurse – oni koji se brinu o zaposlenima, biraju nove zaposlene...ili u odeljenju za marketing, ili za istraživanje tržišta ili.., u vrtićima, u raznim novinama – dnevnim, nedeljnim, mesečnim, specijalizovanjim za decu, mlade, politiku, biznis, zdravstvo, na televiziji, u raznim državnim institucijama kao što su različita ministarstva, skupština države, skupština grada, skupština opštine, centri za socijalni rad, sirotišta..., u međunarodnim organizacijama različitog tipa – kao što su UN, UNICEF, fondacijama, organizacijama za žrtve nasilja (sigurne kuće) i sl, u školi kao profesor psihologije (nakon završenog mastera), na fakultetu kao asistent ili kao profesor (nakon završenih doktorskih studija) i uz dodatnu edukscijku možeš raditi kao psihoterapeut i držati privatne sesije. 

Takođe, što se tiče Likovne umetnosti, ukoliko to zaista voliš, možeš sebi povećati mogućnost upisa na taj fakultet tako što ćeš uložiti malo više truda u spremanje prijemnog ispita. To što primaju malo studenata na budžetu ne mora da znači da to nećeš biti baš ti.

Kada je u pitanju Kriminalističko – policijska akademija, sve informacije o uslovima upisa možeš pronaći u njihovom konkursu. Prošlogodišnji konkurs za upis u prvu godinu studija možeš pronaći ovde, dok zanimanja kojima se možeš baviti nakon završene KPU možeš pronaći ovde

Nakon završenih studija na Filološkom fakultetu, osim nastavnika ili profesora u školi, možeš postati književnica, knjižćevni kritičar, lektor u različitim izdavačkim kućama ili raditi u biblioteci. Možeš se zaposliti u nekom call centru koji zahteva znanje stranog jezika, kao nastavnik stranog jezika u nekom Edukativnom centru, kao prevodilac...

Jedna od zanimljivih stvari je to što je za posao stjuardese neophodno dobro poznavati jezike. To je prilika da spojiš svoja dva interesovanja u jedno. Više informacija o obukama za stjuardese možeš pronaći na sledečim linkovima:

Akademija Oxford: https://www.akademijaoxford.com/kurs_i_obuka_za_stjuarte_i_stjuardese.php

Aerogaga (AirSerbia Trening centar): https://www.aerogaga.com/najbolje-ponude-avio-karte/putovanje-avionom-evropa-amerika-azija-australija-afrika/air-serbia-trening-centar-75972

Kada budeš razmotrila sve ove mogućnosti, razmisli koliko se one uklapaju u tvoja interesovanja i da li vidiš sebe u budućnosti kako se baviš određenim zanimanjem.

Želim ti svu sreću!