Pitanje savetnici

Klinička psihologija

dobar dan. u zadnje vreme se vrlo stresiram pa sam mislio da je dobra ideja da ovde pitam. ja želim da završim kliničku psihologiju. opšta psihologija me ne privlači, ali nisam siguran da li je za kliničku psihologiju potrebno završiti medicinsku srednju školu i onda studirati na medicinskom fakultetu. ja želim da upišem umetničku srednju, ali ako je klinička psihologija na medicinskom fakultetu onda to nije plan, i upisao hih medicinaku srednju školu ali to je ako moram. moje pitanje je, na kojem fakultetu se studira klinička psihologija i koja srednja škola je potrebna za taj fakultet? hvala unapred

757
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Imam dobre vesti za tebe: kako bi postao klinički psiholog, nije potrebno da završiš Medicinski fakultet. Smer klinička psihologija se nalazi na Filozofskom fakultetu. Međutim, za taj smer se ne opredeljuješ u početku, već tek u četvrtoj godini. Dakle, prve tri godine moraš proći „opštu psihologiju“ i na kraju izabrati smer koji ti se najviše sviđa (klinička psihologija, istraživački smer, psihologija obrazovanja ili psihologija rada i organizacije).

Studijski program Psihologije možeš pronaći ovde, dok više o samom zanimanju klinički psiholog možeš pronaći ovde.

Dakle, ukoliko želiš da upišeš Kliničku psihologiju, nije potrebno da prvo završiš Srednju medicinsku školu, već bilo koju četvorogodišnju srednju školu. Međutim, imaj na umu da je ispred tebe dosta vremena u kom možeš promeniti razna interesovanja do trenutka upisa na fakultet. 

Ukoliko budeš imao još nekih nedoumica slobodno mi piši!