Pitanje savetnici

Pomoc za odabir fakulteta

Pozdrav, cetvrta sam godina medicinske skole opstog smera i jako se dvoumim oko toga sta da upisem itd, inace se bavim muzickom produkcijom kao hobi medjutim upis na FDU je jako tezak s obzirom da primaju samo 10 studenta a prijemni ispit je obiman i mislim da vec nemam vremena, razmisljao sam da mozda sledece godine pokusam ali u medjuvremenu da upisem nesto drugo. Oduvek me privlaci bilo kakav javni posao ili kreativni, posao medicinskog tehnicara bih mogao da radim ali nije to bas ono sto me ispunjuje toliko. Hteo bih da pitam za savet sta mogu da upisem da bih se bavio javnim poslom i da li je novinarstvo na fakultetu politickih nauka perspektivno s obzirom da nisam iz Beograda pa nisam upucen u karijeru studenata nakon diplomiranja. Da li se mogu preusmeriti na bilo koji drugi vid odnosa sa javnoscu osim toga da radim na televiziji ili radiju. Hvala unapred

281
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Na sajtu Fakulteta dramskih umetnosti imaš sve potrebne informacije o prijemnom ispitu, ali i o konsultacijama, gde možeš saznati nešto više o tome da li oni možda organizuju prirpeme za prijemni ispit. Ukoliko se sada dobro informišeš i vredno budeš vežbao za prijemni, možda uspeš da baš ti budeš među tih deset primljenih studenata.

Kada je u pitanju smer Novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, ovde možeš pronaći opis ali i uslove tog posla, dok studijski program možeš pronaći na sledećem linku: https://www.fpn.bg.ac.rs/studije-novinarstva-2022?lang=lat. Na Fakultetu političkih nauka postoji i smer Komunikacije – odnosi s javnošću, koji možda odgovaraju tvojim intersovanjima. Više o ovom studijskom programu možeš pronaći ovde, dok nešto više o opisu i usovima posla možeš pronaći ovde.

Što se tiče kreativnog posla, u našoj bazi zanimanja možeš pogledati listu kreativnih delatnosti i pronaći opis i uslove ovih vrsta poslova i pronaći konkretno zanimanje koje te zanima. 

Na kraju, postoji i opcija da spremaš dva prijemna ispita, ukoliko se osećaš spremno za to. Tako možeš povećati šansu da ćeš upisati neki od ova dva fakulteta koji odgovaraju tvojim interesovanjima. 

Sa druge strane, ukoliko na kraju upišeš nešto od kreativnih delatnosti, pored tih studija, možeš upisati i neki od kurseva novinvarstva koji nudi Akademija Oxford i na taj način „ubiti dve muve jednim udarcem“, odnosno, raditi dva posla koja odgovaraju tvojim interesovanjima.