Pitanje savetnici

Prebacivanje iz gimnazije u stomatološki smjer

Pozdrav, imam jedan problem. Trenutno sam prvi razred gimnazije. Upisala sam je zato što nisam znala konkretno čime želim da se bavim, međutim nakon upisa sam shvatila da me stomatologija zanima. Od prvog dana škole razmišljala sam o prebacivanju u stomatološki smjer, ali ipak sam ostala u gimnaziji. Teško mi je učiti ovde, ne znam ni hoću li biti u mogućnosti da upišem fakultet, a stomatologija mi je još u glavi. Imam dosta prijatelja u toj školi, vjerujem da bih se snašla i da se prebacim u drugoj godini, ali opet me grize savjest i plašim se da ću zažaliti i da se prebacim i da se ne prebacim. Ne znam šta da radim.

222
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Nažalost, prema informacijama koje sam našla, prebacivanje iz Gimnazije u drugu stručnu školu nije moguće, zato što u startu postoji razlika u predmetima. Međutim, najbolje je da se obratiš direktoru ili sekretaru škole u koju želiš da se prebaciš, jer će ti oni reći najtačnije informacije.

Važno je da znaš da je period srednje škole je dug vremenski period u kom možeš promeniti više interesovanja, sagledati nove, drugačije mogućnosti i krenuti ozbiljnije da se razvijaš u smeru u kom si planirala ili u smeru o kojem uopšte nisi razmišljala. Taj period je zaista dragocen i iskustva koja stekneš tada su od neprocenjive vrednosti. Sva ta iskustva mogu promeniti i tvoj pogled na život, pogled na to čime bi želela da se baviš u budućnosti, gde bi volela da živiš, šta bi želela da radiš u slobodno vreme... Ako u ovom trenutku Gimnazija nije ono što si želela da upišeš, ne zaboravi da te čeka još četiri godine učenja različitih predmeta, koji te mogu zainteresovati i koji će možda uticati na tvoju odluku čime bi volela da se baviš u budućnosti. Pored toga, kod Gimnazije je dobro to što učenicima stvara radnu naviku koja će im kasnije koristiti na fakultetu ali i u životu.

Ovde možeš pronaći opis posla nakon završenog smera stomatološka sestra – tehničar, dok ovde možeš pronaći više informacija o opisu polsa nakon završenog Stomatološkog fakulteta. Navedena visina zarade je samo okvir i ona se menja u zavisnoti od situacije i zavisi od mnogo faktora: da li radiš u državnom ili privatnom sektoru ili imaš svoju ordinaciju, koliko pacijenata dolazi baš kod tebe, da li imaš neke bonuse ako radiš kod privatnog poslodavca... 

Ove informacije ti mogu približiti posao nakon završene stomatologije (srednje škole ili fakulteta) i da prepoznaš da li bi želela ovim da se baviš u budućnosti ili postoji prostora za promene u interesovanjima do kraja srednje škole.