Pitanje savetnici

POMOC OKO ODABIRA SREDNJE SKOLE

Postovana Savetnice, zavrsavam osmi razred i jako sam zbunjena koju skolu odabrati.Odlican sam ucenik,srpski jezik mi je lagan predmet,kao i engleski,volim crtanje,tehnicko mi je posebno interesantno.Hemija mi ide,fiziku ne bih komentarisala jer zaista nista ne ucimo i ne radimo sa nastavnikom tako da tu oblast fakticki ne poznajem uopste.Geografija mi je slaba tacka kao i biologija.Ja zelim da upisem Arhitektonsku skolu,ali to je trenutno jedina zelja i ne znam koje ostale da navedem.To mi je veliki problem jer me porodica odgovara od toga .Imaju strah da je to jako pretesko,da ima previse fizike,matematike,crtanja i teskih predmeta ,gde cu se istrositi i izgubiti volju za daljim skolovanjem,a posle necu moci da se prebacim u drugu srednju skolu.Oni su mi predlozili Ekonomsku,ili pak gimnaziju jer cu imati siri krug zaposlenja,a ja sebe nesto ne vidim ni u tome,problem je sto sada trenutno ne vidim sebe ni u cemu. :)Da li je zaista ta srednja ATS teska toliko,i da li zaista ima teske predmete koje smo naveli ...Molim Vas za pomoc oko odabira.

255
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Ne postoji srednja škola koja je isključivo dobar ili loš izbor - svaka škola ima svoje prednosti i mane, ono što je važno je to da odgovara tvojim željama i interesovanjima, jer je to ono čime ćeš potencijalno da se baviš u životu. Verujem da ti roditelji to govore iz najbolje namere i to je sasvim u redu, ali bi bilo dobro da odluku doneseš ti jer je to ono čime ćeš ti da se baviš u životu, a ne neko drugi.

Kada je u pitanju ATŠ, spisak premeta možeš pronaći ovde. Bilo bi dobro da većina predmeta odgovara tvojim interesovanjima. Ukoliko je tako, uz malo više truda možeš savladati i onih par predmeta koja ne voliš, a na kraju završiti školu koju voliš - kao što sam već rekla, ne postoji isključivo dobra ili loša opcija. 

Kada je u pitanju Ekonomska škola, smerovi koje ona nudi se razliku u zavisnoti od toga u kom gradu bi upisala srednju školu. Ovde možeš pronaći predmete za smerove koja nudi Prva ekonomska škola u Beogradu, ali svakako možeš posetiti sajt određene  Ekonomske škole koju bi upisala i bolje se upoznala sa predmetima na smerovima koji oni nude. 

U Gimnaziji možeš pronaći tri smera: Društveno jezički, Prirodno – matematički i Opšti smer. Naravno, postoje Gimnazije koje imaju samo jedan ili dva smera ili sva tri – to takođe zavisi od toga u kom gradu želiš upisati srednju školu. 

Na kraju, ukoliko ti ove informacije nisu pomogle, na našem sajtu možeš pronaći testove osobina, veština i interesovanja, kao i bazu zanimanja koji ti mogu pomoći da bolje spoznaš svoja interesovanja i upoznaš se sa opisima različitih zanimanja. 

Želim ti svu sreću!