Pitanje savetnici

Biomedicinski inženjer - Savet potreban

Poštovani, Ja se radujem upisu na smer biomedicinko inženjerstvo, ali naišao sam na nekoliko problema za koje se nadam da ćete biti u mogućnosti da mi pomognete. Koliko ja znam za ovaj studijski program potreban mi je laptop visokih performansi, pa sam shodno tome želeo da Vas upitam imate li vi neke preporuke kada govorimo o domenu performansi koje računar treba da ima. Takođe, želeo bih da vas upitam koji se softveri koriste u toku studija da bih znao šta da izaberem u skladu sa tim informacijama. Moje poslednje pitanje je malo zahtevnije i razumem ako ne možete da mi odgovorite na njega, ali me jedna velika dilema odvlači od ovog smera u studijama. Da li biomedicinsko inženjerstvo ima dobru poziciju kada govorimo o otvaranju novih radnih mesta u Srbiji i regionu? Hvala Vam unapred! Srdačan pozdrav, Pavle.

226
pre 7 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Drago mi je što si pronašao zanimanje kojim bi voleo da se baviš u budućnosti!

Pre svega, kada su u pitanju kvalitet i vrsta opreme koji su ti potrebni u toku studiranja, bilo bi dobro da se raspitaš kod profesora ili starijih studenata, zato što će ti oni reći najtačnije informacije. 

Što se tiče samog zanimanja Biomedicinski inženjer i mogućnosti zapošljavanja, s obzirom na to da se savremena tehnologija i medicina i dalje ubrzano razvijaju, verujem da će u budućnosti biti potrebno više biomedicinskih inženjera. Međutim, važno je da znaš da mogućnost pronalaska posla i visna plate zavisi od mnogo faktora: od toga da li želiš da radiš u državnom i privatnom sektoru, za koju poziciju apliciraš, da li poseduješ potrebna znanja i veštine, da li imaš prethodno iskustvo (sa praksi i volontiranja ili radno iskustvo), da li se ističeš posedovanjem dodatnih veština i znanja... Dakle, nije moguće odgovoriti sa da ili ne, već odgovor zavisi isključivo od tvog truda, zalaganja, snalažljivosti i umrežavanja sa drugim ljudima… 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!