Pitanje savetnici

Da li treba studirati biohemiju?

Sada krećem u 4. godinu gimnazije i odličan sam đak. Razmišljam o tome da li vredi upisivati molekularnu biologiju ili biohemiju na beogradskim fakultetima. Da li je lako otići u inostranstvo sa tim smerovima? Da li je lako pronaći posao kasnije ako odlično prođeš na fakultetu? Kakve su plate? Da li je bolje upisati neki drugi fakultet ako me interesuje posao u labaratoriji, a ne želim da budem doktor?

274
pre 6 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Nisam te najbolje razumela u kom smislu misliš da li vredi upisati molekularnu biologiju ili biohemiju na beogradskim fakultetima? Fakulteti na Beogradskom Univerzitetu su akreditovani i ne bi trebalo da imaš poteškoća pri kasnijem zapošljavanju, kada je u pitanju validnost diplome. Što se tiče konkretno molekularne biologije i biohemije, ukoliko je to ono što ti voliš i što je u skladu sa tvojim interesovanjima, verujem da ćeš u tom poslu uživati i da ti vreme provedeno na poslu neće teško pasti. 

Kada je u pitanju mogućnost zapošljavanja u inostranstvu, to zavisi isključivo od države u kojoj bi želela da živiš i radiš, zato što svaka država ima drugačiju politiku kada je u pitanju priznavanje diplome. 

S druge strane, zaposlenje i visine plate u Srbiji zavisi od mnogo faktora: od toga da li želiš da radiš u državnom ili privatnom sekotru, od toga za koju poziciju apliciraš, od tvojih stečenih znanja i veština, od dodatnih veština koje poseduješ, od tvog prethodnog iskustva (sa praksi i volontiranja)... Dakle, ukoliko se budeš trudila, vredno učila, umrežavala sa ljudima iz te oblasti, verujem da nećeš imati poteškoća sa zaposlenjem. 

Pored ova dva fakulteta, u laboratoriji bi mogla da radiš i nakon završene Farmacije na Farmaceutskom fakultetu, Mikrobiologije na Biološkom fakultetu, Hemije na Hemijskom fakultetu... Ukoliko ti ponuđene opcije ne odgovaraju, u našoj bazi državnih i privatnih fakulteta i visokih škola možeš pronaći fakultete i smerove koji možda u većoj meri odgovaraju tvojim interesovanjima. Pored toga, na sajtu možeš pronaći i bazu zanimanja, u kojoj možeš pronaći opise različitih zanimanja. 

Nadam se da sam ti pomogla. Želim ti svu sreću!